PIZZA WARZYWNA Z MĄKI ŻYTNIEJ
| Kategorie: pizza
Tagi: cebula czerwona ser żółty papryka pieczarki bataty
29 kwietnia 2019, 21:03
SKŁADNIKI :
CIASTO
2 szklanki mąki żytniej typ 720
1 saszetka drożdży sypkich eko
1/3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
garść dyni
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka soli kłodawskiej
1 łyżka oliwy z oliwek
FARSZ
7-8 pieczarek
1 papryka czerwona
1 duża cebul czerwona
ser żółty
1/2 batata
kilka plasterków pomidora
rukola
4-5 łyżek passaty pomidorowej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka czosnku granulowanego
kilka plasterków swojskiej kiełbasy dla mięsożernych domowników :)
WYKONANIE
Wszystkie składniki na cisto mieszamy robotem do uzyskania jednolitej masy, na koniec wsypujemy dynie i zagniatamy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok.20 minut. W czasie kiedy ciasto rośnie, obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Batata kroimy na frytki oblewamy oliwą z oliwek i posypujemy czosnkiem granulowanym. W szklance mieszamy passate z oliwą i oregano.
Po 20 minutach ciasto znów zagniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blaszkę mwykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na kształt blaszk, smarujemy naszym sosem pomidorowym i układamy składniki. Na koniec posypujemy serem żółtym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut.
Smacznego
Dodaj komentarz