PIZZA WARZYWNA Z MĄKI ŻYTNIEJ


Autor: fiolka1312 | Kategorie: pizza 
Tagi: cebula czerwona   ser żółty   papryka   pieczarki   bataty  
29 kwietnia 2019, 21:03

 

 

SKŁADNIKI : 

CIASTO

2 szklanki mąki żytniej typ 720 

1 saszetka drożdży sypkich eko

1/3 szklanki ciepłej przegotowanej wody 

garść dyni 

1 łyżka czosnku niedźwiedziego 

1 łyżeczka soli kłodawskiej 

1 łyżka oliwy z oliwek

FARSZ

7-8 pieczarek 

1 papryka czerwona 

1 duża cebul czerwona 

ser żółty 

1/2 batata 

kilka plasterków pomidora 

rukola  

4-5 łyżek passaty pomidorowej 

1 łyżeczka oregano 

1 łyżeczka oliwy z oliwek 

1 łyżeczka czosnku granulowanego

kilka plasterków swojskiej kiełbasy dla mięsożernych domowników :)

 

WYKONANIE 

 

 

             

 

Wszystkie składniki na cisto mieszamy robotem do uzyskania jednolitej masy, na koniec wsypujemy dynie i zagniatamy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok.20 minut. W czasie kiedy ciasto rośnie, obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Batata kroimy na frytki oblewamy oliwą z oliwek i posypujemy czosnkiem granulowanym. W szklance mieszamy passate z oliwą i oregano. 

Po 20 minutach ciasto znów zagniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blaszkę mwykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na kształt blaszk, smarujemy naszym sosem pomidorowym i układamy składniki. Na koniec posypujemy serem żółtym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut.

 

Smacznego 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz