FLAKI Z BOCZNIAKÓW
| Kategorie: zupy
Tagi: szybkowar boczniaki
22 kwietnia 2019, 13:03
SKŁADNIKI :
0,5 kg. boczniaków
3 marchewki
1 pietruszka
2 małe czerwone cebule
kawałek selera
3-4 liście laurowe
4-5 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
smalec do smażenia
opcjonalnie passata pomidorowa
PRZYPRAWY : papryka ostra,słodka, majeranek, sól kłodawska, pieprz czarny, majeranek, przyprawa do flaków
WYKONANIE
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w podłużne paski. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W szybkowarze rozgrzewamy smalec i dusimy ok. 5 minut wszystkie składniki. Następnie ndodajemy przyprawy (do smaku), zamykamy sybkowar i gotujemy pod ciśnieniem 12 minut.
Jeśli ktoś lubi gęste flaki, może zaprawić mąką żytnią :)
Smacznego
Dodaj komentarz