FLAKI Z BOCZNIAKÓW


Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: szybkowar   boczniaki  
22 kwietnia 2019, 13:03

SKŁADNIKI : 

0,5 kg. boczniaków 

3 marchewki 

1 pietruszka 

2 małe czerwone cebule 

kawałek selera 

3-4 liście laurowe 

4-5 ziela angielskie 

2 ząbki czosnku 

smalec do smażenia

opcjonalnie passata pomidorowa

PRZYPRAWY : papryka ostra,słodka, majeranek, sól kłodawska, pieprz czarny, majeranek, przyprawa do flaków

 

WYKONANIE 

 

       

 

 

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w podłużne paski. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W szybkowarze rozgrzewamy smalec i dusimy ok. 5 minut wszystkie składniki. Następnie ndodajemy przyprawy (do smaku), zamykamy sybkowar i gotujemy pod ciśnieniem 12 minut. 

Jeśli ktoś lubi gęste flaki, może zaprawić mąką żytnią :)

 

Smacznego

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz