Kategoria

Sałatki


SAŁATKA WIOSENNA Z MOJEGO OGRÓDECZKA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: sałatki 
Tagi: pokrzywa sałatce   sałatka wiosenna   sałatka z pokrzywy i mleczy  
10 maja 2021, 18:59

 


SKŁADNIKI :

garść liści mleczu 

garść liści malin 

garść liści pokrzywy 

garść liści mięty 

troszkę szczypiorku 

garść kwiatów fiołka 

2 jajka ugotowane na twardo 

kawalek ogórka świeżego 

2 rzodkiewki 

kilka pomidorków koktailowych 

oliwa z oliwek

1 łyżeczka miodu 

ocet jabłkowy 

kawalek sera feta 

 

WYKONANIE 

Wszystkie składniki kroimy do miseczki.

W szklance mieszamy 3 łyżki oliwy z oliwek z n1 łyżeczką miodu i 2 łyżkami octu jabłkowego.

Sos wlewamy do miski , mieszamy i gotowe.

 

Smacznego 

SAŁATKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ I SUSZONYMI...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: sałatki 
Tagi: sałatka makaronowa z cukinią   sałatka z suszonymi pomidorami  
08 czerwca 2020, 16:59

 

 


SKŁADNIKI :

1 opakowanie kolorowego makaronu

1 opakowanie sera feta

2 cukinie

kilka suszonych pomidorków w oleju

2-3 ząbki czosnku

2-3 łyżki pokrojonej zielonej pietruszki

 

 

WYKONANIE

 

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. 

Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju z pomidorków, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i podsmażamy dotąd, aż cukinia będzie miękka.

Następnie do cukini wyciskamy czosnek i mieszamy. 

Całość podsmażamy jeszcze chwilkę.

Solimy.

Ser feta kroimy w drobną kosteczkę a pomidorki na 2-3 części.

Do makaronu dodajemy cukinię, posypujemy serem feta, pomidorkami i wszystko razem mieszamy. 

Na koniec posypujemy zieloną pietruszką.

 

Smacznego

 

SAŁATKA Z AWOKADO
Autor: fiolka1312 | Kategorie: sałatki 
Tagi: mozzarella   jajko   rukola   szpinak   awokado  
02 kwietnia 2019, 20:29

 

 

 

SKŁADNIKI : 

1 awokado

szpinak

rukola

4 jajka na twardo 

pestki słonecznika

1 cebula czerwona 

mozzarella

pomidorki koktailowe 

SOS : 

2 łyżeczki musztardy (własna)

2 łyżeczki miodu

5 łyżek oliwy z oliwek 

2-3 łyżki octu jabłkowego (własny)

1 łyżka ziół prowansalskich 

1/2 łyżeczki soli kłodawskiej 

 

WYKONANIE 

   

Do dużej misy wrzucamy szpinak, rukolę. Awokado, cebulę, mozzarellę kroimy w kosteczkę. Jajko dzielimy na cztery. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Składniki na sos mieszamy w szklance. Wszystko razem mieszamy 

 

Smacznego