KOTLECIKI Z CIECIERZYCY Z SOSEM PIECZARKOWYM...
| Kategorie: kotlety
Tagi: pieczarki szybkowar ciecierzyca
03 kwietnia 2019, 20:15
SKŁADNIKI :
20 dag ciecierzycy
1 jajko
1/2 szklanki płatków owsianych
3-4 łyżki mąki żytniej typ 720
1 marchew
1/2 selera
2 duże czerwone cebule
7-8 ząbków czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
0,5 kg pieczarek
serek wiejski
PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, curry, liść laurowy, kurkuma
WYKONANIE
Ciecierzycę moczymy na noc. Na drugi dzień ciecierzycę wkładamy do szybkowaru, zalewamy ok.1 i 1/2 l. wody, dodajemy 2-3 liście laurowe i gotujemy pod ciśnieniem 25 minut. Marchew i selera gotujemy w osobnym garczku ok. 10-15 minut. W międzyczasie 1 cebulę kroimy w małą kosteczkę i wyciskamy do tego 3-4 ząbki czosnku. Ugotowaną ciecierzycę płuczemy na sitku i blendujemy na gładką masę. Dodajemy cebulę, czosnek,warzywa płatki, jajko, mąkę i przyprawy (według uznania). Mieszamy wszystkie składniki i formujemy nieduże kotleciki. Smażymy z obydwu stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
Pieczarki i cebulę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmarzamy cebulę. Po paru minutach dodajemy pieczarki pieprz ziołowy i sól. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy serek wiejski i jeszcze chwilę podgrzewamy.
Smacznego
Dodaj komentarz