KOTLECIKI Z CIECIERZYCY Z SOSEM PIECZARKOWYM...


Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: pieczarki   szybkowar   ciecierzyca  
03 kwietnia 2019, 20:15

 

SKŁADNIKI : 

20 dag ciecierzycy

1 jajko

1/2 szklanki płatków owsianych

3-4 łyżki mąki żytniej typ 720

1 marchew

1/2 selera 

2 duże czerwone cebule

7-8 ząbków czosnku 

oliwa z oliwek do smażenia 

0,5 kg pieczarek

serek wiejski

PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, curry, liść laurowy, kurkuma

 

WYKONANIE 

                  

Ciecierzycę moczymy na noc. Na drugi dzień ciecierzycę wkładamy do szybkowaru, zalewamy ok.1 i 1/2 l. wody, dodajemy 2-3 liście laurowe i gotujemy pod ciśnieniem 25 minut. Marchew i selera gotujemy w osobnym garczku ok. 10-15 minut. W międzyczasie 1 cebulę kroimy w małą kosteczkę i wyciskamy do tego 3-4 ząbki czosnku. Ugotowaną ciecierzycę  płuczemy na sitku i blendujemy na gładką masę. Dodajemy cebulę, czosnek,warzywa płatki, jajko, mąkę i przyprawy (według uznania). Mieszamy wszystkie składniki i formujemy nieduże kotleciki. Smażymy z obydwu stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. 

Pieczarki i cebulę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmarzamy cebulę. Po paru minutach dodajemy pieczarki pieprz ziołowy i sól. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy serek wiejski i jeszcze chwilę podgrzewamy.

 

Smacznego

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz