SER ŻÓŁTY " NINY :) "
Tagi: mleko ser biały ser żółty
02 kwietnia 2019, 20:48
SKŁADNIKI :
1 l. mleka swojskiego
1 kg. sera białego swojskiego
15-20 dag masła (własne)
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki octu jabłkowego (własny)
1 łyżeczka sody
1płaska łyżka kurkumy
PRZYPRAWY : opcjonalnie czarnuszka lub czosnek granulowany lub kolędra mielona
WYKONANIE
Zagotować mleko. Na gotujące wsypać pokruszony ser. Gotować ok. 10 minut ciągle mieszając. Odcedzić na (gęstym) sitku. W tym samym garnku co ser, rozpuścić masło i włożyć odcedzony ser. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Zestawić na chwilę z ognia i dodać żółtka, sól, ocet jabłkowy i przyprawy (opcjonalnie). Gotować jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając. Na koniec dodać sodę. Wyłożyć do foremki (salaterki) z szerszą górą i po wystygnięciu włożyc do lodówki. Najlepiej jeść na drugi dzień.
Smacznego
Dodaj komentarz