KOPYTKA Z MĄKI ŻYTNIEJ
| Kategorie: ziemniaki
Tagi: ziemniaki mąka żytnia kopytka
08 kwietnia 2019, 21:02
SKŁADNIKI :
12 ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 szklanki mąki żytniej typ720
sól kłodawska
1 łyżka oliwy z oliwek
WYKONANIE
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i przeciskamy przez maszynkę. Zmielone ziemniaki mieszamy z jajkiem i mąką. Jeśli masa klei się do rąk ,dosypujemy mąki żytniej. Na stolnicę wysypujemy troszkę mąki, odkrajamy kawałek ciasta i wałujemy nieduże wężyki. Wycinamy kopytka. W garczku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oliwy z oliwek. Wrzucamy po ok.15 kopytek i czekamy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Od tej chwili gotujemy jeszcze ok.minutę. Wykładamy na durszlak i przelewamy zimną wodą.
Smacznego
Dodaj komentarz