KOPYTKA Z MĄKI ŻYTNIEJ


Autor: fiolka1312 | Kategorie: ziemniaki 
Tagi: ziemniaki   mąka żytnia   kopytka  
08 kwietnia 2019, 21:02

 

SKŁADNIKI : 

12 ziemniaków 

1 jajko

3 łyżki mąki ziemniaczanej 

3-4 szklanki mąki żytniej typ720 

sól kłodawska 

1 łyżka oliwy z oliwek

 

WYKONANIE 

            

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i przeciskamy przez maszynkę. Zmielone ziemniaki mieszamy z jajkiem i mąką. Jeśli masa klei się do rąk ,dosypujemy mąki żytniej. Na stolnicę wysypujemy troszkę mąki, odkrajamy kawałek ciasta i wałujemy nieduże wężyki. Wycinamy kopytka. W garczku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oliwy z oliwek. Wrzucamy po ok.15 kopytek i czekamy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Od tej chwili gotujemy jeszcze ok.minutę. Wykładamy na durszlak i przelewamy zimną wodą.

 

Smacznego 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz