BABKA POMARAŃCZOWA NA ŻYTNIEJ MĄCE
| Kategorie: ciasta
Tagi: jajka mąka żytnia pomarańcza
22 kwietnia 2019, 12:13
SKŁADNIKI :
20 dag. mąki żytniej typ 720
6 jajek
3-4 łyżki miodu
2 łyżki karobu
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka sody
6 łyżek oliwy z oliwek
płatki migdałów
WYKONANIE
Żółtka oddzielamy od białek i blendujemy z miodem. Następnie dodajemy sok i otartą skórkę z pomarańczy i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Oliwe z oliwek dodajemy stopniowo cały czas blendując. Mąkę dodajemy partiami aż do połączenia skladników.
Białka ubijamy na sztywną pianę (ze szczyptą soli) Pianę dodajemy do masy drewnianą łyżką delikatnie mieszając.
3/4 masy wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną a resztę mieszamy z karobem. Masę kakaową wykładamy wzdłuż formy podłużnej lub naokoło formy okrągej. Całość posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Pieczemy 50 -60 minut (w zależności od piekarnika)
Smacznego
Dodaj komentarz