BABKA POMARAŃCZOWA NA ŻYTNIEJ MĄCE


Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: jajka   mąka żytnia   pomarańcza  
22 kwietnia 2019, 12:13

 

 

SKŁADNIKI : 

20 dag. mąki żytniej typ 720

6 jajek

3-4 łyżki miodu 

2 łyżki karobu 

sok i skórka otarta z 1 pomarańczy 

1 łyżeczka sody 

6 łyżek oliwy z oliwek 

płatki migdałów 

 

WYKONANIE 

 

         

 

Żółtka oddzielamy od białek i blendujemy z miodem. Następnie dodajemy sok i otartą skórkę z pomarańczy i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Oliwe z oliwek dodajemy stopniowo cały czas blendując. Mąkę dodajemy partiami aż do połączenia skladników. 

Białka ubijamy na sztywną pianę (ze szczyptą soli) Pianę dodajemy do masy drewnianą łyżką delikatnie mieszając. 

3/4 masy wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną a resztę mieszamy z karobem. Masę kakaową wykładamy wzdłuż formy podłużnej lub naokoło formy okrągej. Całość posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Pieczemy 50 -60 minut (w zależności od piekarnika)

 

Smacznego 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz