Archiwum 22 kwietnia 2019


FLAKI Z BOCZNIAKÓW
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: szybkowar   boczniaki  
22 kwietnia 2019, 13:03

SKŁADNIKI : 

0,5 kg. boczniaków 

3 marchewki 

1 pietruszka 

2 małe czerwone cebule 

kawałek selera 

3-4 liście laurowe 

4-5 ziela angielskie 

2 ząbki czosnku 

smalec do smażenia

opcjonalnie passata pomidorowa

PRZYPRAWY : papryka ostra,słodka, majeranek, sól kłodawska, pieprz czarny, majeranek, przyprawa do flaków

 

WYKONANIE 

 

       

 

 

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w podłużne paski. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W szybkowarze rozgrzewamy smalec i dusimy ok. 5 minut wszystkie składniki. Następnie ndodajemy przyprawy (do smaku), zamykamy sybkowar i gotujemy pod ciśnieniem 12 minut. 

Jeśli ktoś lubi gęste flaki, może zaprawić mąką żytnią :)

 

Smacznego

BABKA POMARAŃCZOWA NA ŻYTNIEJ MĄCE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: jajka   mąka żytnia   pomarańcza  
22 kwietnia 2019, 12:13

 

 

SKŁADNIKI : 

20 dag. mąki żytniej typ 720

6 jajek

3-4 łyżki miodu 

2 łyżki karobu 

sok i skórka otarta z 1 pomarańczy 

1 łyżeczka sody 

6 łyżek oliwy z oliwek 

płatki migdałów 

 

WYKONANIE 

 

         

 

Żółtka oddzielamy od białek i blendujemy z miodem. Następnie dodajemy sok i otartą skórkę z pomarańczy i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Oliwe z oliwek dodajemy stopniowo cały czas blendując. Mąkę dodajemy partiami aż do połączenia skladników. 

Białka ubijamy na sztywną pianę (ze szczyptą soli) Pianę dodajemy do masy drewnianą łyżką delikatnie mieszając. 

3/4 masy wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną a resztę mieszamy z karobem. Masę kakaową wykładamy wzdłuż formy podłużnej lub naokoło formy okrągej. Całość posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Pieczemy 50 -60 minut (w zależności od piekarnika)

 

Smacznego 

SMOOTHIE Z MANGO
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: nasiona chia   jabłka   mango   jagły   mięta  
22 kwietnia 2019, 11:55

 

 

SKŁADNIKI : 

4-5 jabłek

1/2 mango 

kilka gałązek świeżej mięty 

jagły 

nasiona chia 

 

WYKONANIE 

 

      

 

Owoce myjemy, obieramy i kroimy w nieregularne kawałki. Dodajemy kilka gałązek mięty i blendujemy wszystko. Do szklanki na dno sypiemy jagły, na to kładziemy zblędowane owoce, posypujemy nasionami chia i znów jagłami. Na koniec znów dajemy owoce i ozdabiamy według uznania.

 

Smacznego