CIASTO FASOLOWO SEROWE
| Kategorie: ciasta
Tagi: brzoskwinie rodzynki ser biały fasola czerwona ciasto
18 marca 2019, 17:24
SKŁADNIKI :
Fasolowe
0,5 kg ugotowanej czerwonej lub czarnej fasoli
1 banan
4 jajka
3 łyżki karobu
4 łyżki miodu
3 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego
1,5 łyżeczki sody
Garść rodzynek
Szczypta soli
Serowe
400 g sera białego (swojskiego)
1 jogurt naturalny mały (125g)
2 jajka
10 g mąki kokosowej
3 łyżki syropu z agawy ( klonowego lub miodu)
Słoik brzoskwiń
WYKONANIE
Nagrzewamy piekarnik do 180°C
Ugotowaną i opłukaną wcześniej fasolę ( szybkowar 25 min) przekładamy do szklanej miski ,dodajemy jajka,karob,olej kokosowy, miód,banana,sodę i sól i blendujemy na gładką masę. Do masy dodajemy rodzynki,mieszamy drewnianą łyżką i wylewamy do wysmarowanej olejem kokosowym lub masłem szklanej formy ( ja wylewam do dwóch keksowek chlebowych ) . Odstawiamy na chwilkę
W drugiej szklanej misce blendujemy ser biały ze wszystkimi składnikami oprócz brzoskwiń . Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do zblendowanego sera. Wykładamy drewnianą łyżką na ciemną masę . Jeśli pieczemy w dwóch keksowkach ,to staramy się aby ciasta mniej więcej było po równo. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut góra-dół.
Smacznego ☺️
Dodaj komentarz