Archiwum 25 marca 2019


PLACUSZKI Z SERA BIAŁEGO , KASZY JAGLANEJ...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: placuszki 
Tagi: ser biały   mango   kasza jaglana  
25 marca 2019, 18:08

 

SKŁADNIKI : 

0,5 kg. sera białego 

pół szklanki kaszy jaglanej 

pół szklanki mąki żytniej typ 720

1 mango

2 jajka

1 łyżka miodu

olej kokosowy nierafinowany 

 

WYKONANIE 

 

                     

 

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą. Ser zbędować. Dodać kaszę, miód, jajka, mąkę i pokrojone w kostkę mango. Smażyć na rozgrzanym oleju, spłaszczając placuszki z obydwu stron. Wykładać na ręcznik papierowy.

 

Smacznego  

KAPUŚNIACZEK Z SZYBKOWARU
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: szybkowar   ziemniaki   włoszczyzna   kapusta kiszona  
25 marca 2019, 13:55

 

SKŁASNIKI : 

0,5 kg. kapusty kiszonej 

4 ziemniaki

marchewka

pietruszka

por

cebula

PRZYPRAWY : sól, pieprz ziołowy, sproszkowana pestka awokado, sproszkowana papryka słodka wędzona, majeranek

 

WYKONANIE

 

 

Do szybkowaru wkładamy kapuste, pokrojone w kostkę ziemniaki, włoszczyznę i przyprawy. Wlewamy ok. 2 litry wody. Zamykamy naczynie i gotujemy pod ciśnieniem 15 minut. 

Podajemy z chlebkiem żytnim-razowym ... oczywiście wink

 

 

 

 

Smacznego

SWOJSKIE MASEŁKO Z CZOSNKIEM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zdrowo 
Tagi: masło   śmietana  
25 marca 2019, 13:32

 

SKŁADNIKI : 

1 litr śmietany swojskiej

czosnek granulowany

kurkuma

sól kłodawska

2 słoiki litrowe

 

WYKONANIE

 

 

Śmietane rozlewamy po pół do każdego słoika. Dodajemy po płaskiej łyżeczce soli, pół łyżeczki czosnku granulowanego, i szczypcie kurkumy. Zakręcamy słoik i mieszamy dotąd, aż w słoiku wytworzą się zbite grudki. Przekładamy nasze maselko na sitko i polewamy wodą. Następnie odciskamy masło w rękach z nadmiaru wody i przekładamy do szklanego naczynia. Wstawiamy do lodówki.

W trakcie mieszania słoik należy od czasu do czasu odkręcić na sekundkę aby odpowietrzyć śmietanę. 

 

Smacznego

 

 

ZAKWAS Z CZERWONYCH BURAKÓW
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zdrowo 
Tagi: czosnek   zakwas   buraki  
25 marca 2019, 13:09

 

SKŁADNIKI : 

1 1/2 kg. buraków

3 liście laurowe

4-5 ziela angielskie

5-6 ząbków czosnku

sól kłodawska

3-4 litry przegotowanej wody

słój 4 litrowy

gaza

 

WYKONANIE

 

 

            

 

Buraki obrać i pociąć na grube plastry. Włożyć do słoja razem z liściem, zielem, czosnkiem. Zalać przegotowaną, ostudzoną wodą do końca słoja. (na każdy litr wody, pół łyżki soli kłodawskiej) Przykryć gazą i odstawić na 7 dni w chłodne miejsce. Mieszać codziennie drewnianą łyżką. Siódmego dnia przelać przez gazę do szklanych butelek (słoików) i włożyć do lodówki. 

Taki zakwas może postać w lodówce ok. dwóch tygodni. Jeśli na wierzchu pojawi się biały nalot (pleśń), zakwas należy wylać.

 

 

Smacznego 

PLACEK Z JABŁKAMI NA ŻYTNIEJ MĄCE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: mąka żytnia   cynamon   jabłka   białka   masło  
25 marca 2019, 12:32

 

SKŁADNIKI : 

2 kg. jabłek (ulubionych)

2-3 szklanki mąki żytniej typ 720

pół kostki masła

3 jajka 

3 białka

4 łyżki miodu 

cynamon

olej kokosowyn nierafinowany 

1 łyżeczka sody (opcjonalnie)

 

WYKONANIE

           

 

 

 Jabłka umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry i posypać cynamonem.                           

Nagrzać piekarnik do 180 st.C

Mąkę wymieszać z roztopionym masłem,3 jajkami, sodą i 3 łyżkami miodu. Zagniesć ciasto i wyłożyć do formy (szklanej tortownicy) wysmarowanej olejem kokosowym nierafinowanym. Nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika na 10 minut. W miedzyczasie z białek ubić sztywną pianę z 1 łyżką miodu. Wyjąć ciasto, poukładać na nim jabła, pianę na to i spowrotem włożyc do piekarnika na 15 minut.  

Jeśłi chcemy aby ciasto nam wyrosło, dodajemy sodę.

 

Smacznego