CIASTO CZEKOLADOWE


Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: miód   jajka   czekolada  
19 marca 2019, 15:53

 

SKŁADNIKI : 

10 jajek

4 czekolady gorzkie

3-4 łyżki miodu jasnego

garść żurawiny 

 

Polewa :

Śmietana 33%

1 czekolada gorzka 

1 łyżka miodu (opcjonalnie )

WYKONANIE

 

 

                      

 

Oddzielić  żółtka od białek. Czekoladę połamać i rozpuścić w gorącej kąpieli. Dodać miód , żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (kłodawskiej ),dodawać po łyżce do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Keksówkę  wysmarować olejem kokosowym (nierafinowanym ), przelać masę czekoladową i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec 35-40 minut.

 

Polewa :

Śmietanę podgrzać, dodać pokruszoną czekoladę oraz miód i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na zimnyn placek i rozsmarować.

 

Smacznego

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz