CIASTO CZEKOLADOWE
| Kategorie: ciasta
Tagi: miód jajka czekolada
19 marca 2019, 15:53
SKŁADNIKI :
10 jajek
4 czekolady gorzkie
3-4 łyżki miodu jasnego
garść żurawiny
Polewa :
Śmietana 33%
1 czekolada gorzka
1 łyżka miodu (opcjonalnie )
WYKONANIE
Oddzielić żółtka od białek. Czekoladę połamać i rozpuścić w gorącej kąpieli. Dodać miód , żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (kłodawskiej ),dodawać po łyżce do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Keksówkę wysmarować olejem kokosowym (nierafinowanym ), przelać masę czekoladową i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec 35-40 minut.
Polewa :
Śmietanę podgrzać, dodać pokruszoną czekoladę oraz miód i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na zimnyn placek i rozsmarować.
Smacznego
Dodaj komentarz