ZAKWAS Z CZERWONYCH BURAKÓW


Autor: fiolka1312 | Kategorie: zdrowo 
Tagi: czosnek   zakwas   buraki  
25 marca 2019, 13:09

 

SKŁADNIKI : 

1 1/2 kg. buraków

3 liście laurowe

4-5 ziela angielskie

5-6 ząbków czosnku

sól kłodawska

3-4 litry przegotowanej wody

słój 4 litrowy

gaza

 

WYKONANIE

 

 

            

 

Buraki obrać i pociąć na grube plastry. Włożyć do słoja razem z liściem, zielem, czosnkiem. Zalać przegotowaną, ostudzoną wodą do końca słoja. (na każdy litr wody, pół łyżki soli kłodawskiej) Przykryć gazą i odstawić na 7 dni w chłodne miejsce. Mieszać codziennie drewnianą łyżką. Siódmego dnia przelać przez gazę do szklanych butelek (słoików) i włożyć do lodówki. 

Taki zakwas może postać w lodówce ok. dwóch tygodni. Jeśli na wierzchu pojawi się biały nalot (pleśń), zakwas należy wylać.

 

 

Smacznego 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz