ZAKWAS Z CZERWONYCH BURAKÓW
| Kategorie: zdrowo
Tagi: czosnek zakwas buraki
25 marca 2019, 13:09
SKŁADNIKI :
1 1/2 kg. buraków
3 liście laurowe
4-5 ziela angielskie
5-6 ząbków czosnku
sól kłodawska
3-4 litry przegotowanej wody
słój 4 litrowy
gaza
WYKONANIE
Buraki obrać i pociąć na grube plastry. Włożyć do słoja razem z liściem, zielem, czosnkiem. Zalać przegotowaną, ostudzoną wodą do końca słoja. (na każdy litr wody, pół łyżki soli kłodawskiej) Przykryć gazą i odstawić na 7 dni w chłodne miejsce. Mieszać codziennie drewnianą łyżką. Siódmego dnia przelać przez gazę do szklanych butelek (słoików) i włożyć do lodówki.
Taki zakwas może postać w lodówce ok. dwóch tygodni. Jeśli na wierzchu pojawi się biały nalot (pleśń), zakwas należy wylać.
Smacznego
Dodaj komentarz