PLACEK Z JABŁKAMI NA ŻYTNIEJ MĄCE
| Kategorie: ciasta
Tagi: mąka żytnia cynamon jabłka białka masło
25 marca 2019, 12:32
SKŁADNIKI :
2 kg. jabłek (ulubionych)
2-3 szklanki mąki żytniej typ 720
pół kostki masła
3 jajka
3 białka
4 łyżki miodu
cynamon
olej kokosowyn nierafinowany
1 łyżeczka sody (opcjonalnie)
WYKONANIE
Jabłka umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry i posypać cynamonem.
Nagrzać piekarnik do 180 st.C
Mąkę wymieszać z roztopionym masłem,3 jajkami, sodą i 3 łyżkami miodu. Zagniesć ciasto i wyłożyć do formy (szklanej tortownicy) wysmarowanej olejem kokosowym nierafinowanym. Nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika na 10 minut. W miedzyczasie z białek ubić sztywną pianę z 1 łyżką miodu. Wyjąć ciasto, poukładać na nim jabła, pianę na to i spowrotem włożyc do piekarnika na 15 minut.
Jeśłi chcemy aby ciasto nam wyrosło, dodajemy sodę.
Smacznego
Dodaj komentarz