Archiwum 20 marca 2019


ŻUREK Z SZYBKOWARU
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: szybkowar   jajka   żurek   chrzan  
20 marca 2019, 19:16

 

 

SKLADNIKI : 

0,5 l żurku naturalnego 

2 marchewki

1 pietruszka 

Kawałek selera 

Kawałek pora 

1 cebula 

3-4 ząbki czosnku 

Łyżka chrzanu 

Śmietana 

Jajka

Ziemniaki 

PRZYPRAWY : sól, pieprz ziołowy,  3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, łyżeczka majeranku 

 

WYKONANIE

Warzywa obrać ,przekroic na pół i wrzucić do szybkowaru. Wlać żurek, 1,5l wody, chrzan i przyprawy. Zamknąć szybkowar i gotować pod ciśnieniem 8 minut. W międzyczasie ugotować jajka i ziemniaki. Do ugotowanego żurku dodać śmietanę. Podawać z jajkiem i ziemniakami.

 

Smacznego 

 

KOTLETY Z JAJEK
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: szczypiorek   jajka  
20 marca 2019, 19:05

 

 

SKŁADNIKI : 

5 jajek na twardo 

1 jajko surowe 

3-4 łyżki bułki tartej 

1-2 cebule 

2 lyzka oleju kokosowego nierafinowanego

PRZYPRAWY : sól, pieprz ziołowy, curry, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka 

 

WYKONANIE

 

Jajka ugotowane na twardo kroimy jak najdrobniej. Cebulę kroimy w kosteczkę. Dodajemy surowe jajko, bułkę tartą i przyprawy (wedle uznania ). Smażymy na oleju kokosowym 

 

Smacznego 

KRUCHE CIASTECZKA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: dynia   słonecznik   ciastka   żurawina  
20 marca 2019, 18:52

 

SKŁADNIKI : 

300 g. mąki żytniej typ 720 

Pół kostki masła 

2 jajka 

3 łyżki miodu 

1 łyżeczka sody 

Garść żurawiny 

Garść ziaren słonecznika 

Garść ziaren dyni 

 

WYKONANIE

 

Masło roztopić. Resztę produktów włożyć do misy, wlać roztopione masło i ucierać robotem. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w trmperaturze 180°C ,15-20 minut.

 

Smacznego

 

MAKARON ZE SZPINAKIEM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: makarony 
Tagi: makaron z manioku   czosnek   szpinak  
20 marca 2019, 18:15

 

SKŁADNIKI:

1op.szpinaku mrożonego

2-3 cebule

4-5 ząbków czosnku 

4-5 pieczarek 

1 op.serka wiejskiego (bez laktozy) 

1 łyzka oleju kokosowego nierafinowanego 

2 op.makaronu (wedle uznania ,u mnie z manioku )

PRZYPRAWY: sól, pieprz ziołowy, curry, kurkuma, szczypta zmielonej pestki z awokado 

 

WYKONANIE

 

            

 

Makaron przyrządzamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wyciskamy czosnek. Smażymy chwilkę, dodajemy cebulę, pieczarki, sól i dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Dodajemy szpinak, resztę przypraw i dalej dusimy ok. 5 minut,  co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy serek wiejski i jeszcze chwilę podgrzewamy. Podajemy z ugotowanym makaronem. Można dla smaku posypać ziarnami słonecznika.

 

Smacznego