ZUPA KREM Z SOCZEWICY I DYNI


Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: zupa krem   szybkowar   soczewica czerwona   dynia piżmowa  
18 marca 2019, 19:35

  

SKŁADNIKI : 

 1 dynia piżmowa

1 cebula czerwona

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka kuminu

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1/2 łyżeczki suszonej mięty (może być taka z torebeczki herbaty)

1/4 łyżeczki mielonego chili

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 1/2 litra wody (tyle , żeby dobrze zakryło składniki w garnku)

1 szklanka przecieru pomidorowego 

1 łyżeczka soli

garść słonecznika 

garść dyni 

 

WYKONANIE

 

 

                      

 

 Cebulę  obrac i pokroić w dużą kostkę.  Dynię pozbawić pestek i również pokroić w kostkę. W szybkowarze rozpuścić olej kokosowy i wrzucić warzywa. Smażyć 5  minut. Soczewicę dokładnie wypłukać pod wodą ,dodać do warzyw wraz z wszystkimi przyprawami. Wlać wodę i zamknąć szybkowar. Gotować pod ciśnieniem 12  minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar, dodać przecier pomidorowy i zblendować. Podawać z suszoną miętą i ziarnami słonecznika i dyni.

Fajnie smakuje z kluskami z palcem lub grzankami z chleba żytniego wink

 

Smacznego

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz