ZUPA KREM Z SOCZEWICY I DYNI
| Kategorie: zupy
Tagi: zupa krem szybkowar soczewica czerwona dynia piżmowa
18 marca 2019, 19:35
SKŁADNIKI :
1 dynia piżmowa
1 cebula czerwona
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki suszonej mięty (może być taka z torebeczki herbaty)
1/4 łyżeczki mielonego chili
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 1/2 litra wody (tyle , żeby dobrze zakryło składniki w garnku)
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka soli
garść słonecznika
garść dyni
WYKONANIE
Cebulę obrac i pokroić w dużą kostkę. Dynię pozbawić pestek i również pokroić w kostkę. W szybkowarze rozpuścić olej kokosowy i wrzucić warzywa. Smażyć 5 minut. Soczewicę dokładnie wypłukać pod wodą ,dodać do warzyw wraz z wszystkimi przyprawami. Wlać wodę i zamknąć szybkowar. Gotować pod ciśnieniem 12 minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar, dodać przecier pomidorowy i zblendować. Podawać z suszoną miętą i ziarnami słonecznika i dyni.
Fajnie smakuje z kluskami z palcem lub grzankami z chleba żytniego
Smacznego
Dodaj komentarz