KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM PIECZARKOWO-PAPRYKOWYM...


Autor: fiolka1312 | Kategorie: kluski 
Tagi: papryka   pieczarki   sos warzywny   Kluski śląskie  
09 listopada 2019, 16:46

 

 

SKŁADNIKI : 

2 kg ziemniaków

mąka ziemniaczana

jajko

0,5 kg pieczarek

4-5 papryk

4 cebule czerwone

passata pomidorowa

3 ziela ang ,3 liście laurowe

sól,pieprz,papryka słodka,czosnek granulowany,imbir sproszkowany 

 

WYKONANIE

            

 

 

Ziemniaki gotujemy i mielimy w maszynce. Masę wygładzamy w misce, dzielimy na cztery części i wyjmujemy jedną z nich. W jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu masy, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulki , spłaszczamy i robimy wgłębienie palcem. 

Tak oto gotowe kluski wkładamy do wrzącej , osolonej wody i gotujemy pod przykryciem 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Pieczarki, paprykę i cebulę obieramy, kroimy w plasterki , słupki i piórka. Wrzucamy do szybkowaru, dodajemy przyprawy według uznania i zalewamy wodą do poziomu warzyw. Gotujemy 15 minut. 

Jeśli uznamy ze sos jest za rzadki odlewamy nadmiar wody. Dodajemy passate.

Do smaku można dodać trochę śmietany

Kluski wykładamy na talerz i polewamy sosikiem

 

Smacznego

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz