KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM PIECZARKOWO-PAPRYKOWYM...
| Kategorie: kluski
Tagi: papryka pieczarki sos warzywny Kluski śląskie
09 listopada 2019, 16:46
SKŁADNIKI :
2 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
jajko
0,5 kg pieczarek
4-5 papryk
4 cebule czerwone
passata pomidorowa
3 ziela ang ,3 liście laurowe
sól,pieprz,papryka słodka,czosnek granulowany,imbir sproszkowany
WYKONANIE
Ziemniaki gotujemy i mielimy w maszynce. Masę wygładzamy w misce, dzielimy na cztery części i wyjmujemy jedną z nich. W jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu masy, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulki , spłaszczamy i robimy wgłębienie palcem.
Tak oto gotowe kluski wkładamy do wrzącej , osolonej wody i gotujemy pod przykryciem 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Pieczarki, paprykę i cebulę obieramy, kroimy w plasterki , słupki i piórka. Wrzucamy do szybkowaru, dodajemy przyprawy według uznania i zalewamy wodą do poziomu warzyw. Gotujemy 15 minut.
Jeśli uznamy ze sos jest za rzadki odlewamy nadmiar wody. Dodajemy passate.
Do smaku można dodać trochę śmietany
Kluski wykładamy na talerz i polewamy sosikiem
Smacznego
Dodaj komentarz