PIEROGI RUSKIE Z MĄKI ŻYTNIEJ
| Kategorie: pierogi
Tagi: ziemniaki ser biały pierogi ruskie
09 listopada 2019, 18:26
SKŁADNIKI :
CIASTO
4 szkl mąki żytniej
4 szkl mąki pszennej eko
2 szkl wrzątku wody
10 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
mąka do podsypania
FARSZ
1 kg sera białego (swojski)
1,5 kg ziemniaków
20 dag słoniny
5-6 cebul
sól,pieprz do smaku
WYKONANIE
Ser i ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa.
Słoninę i cebulę kroimy w małą kostkę. Najpierw smażymy skwarki a później na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę.
Dodajemy całość do farszu, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Mąke, wode, oliwe i sól wkładamy do misy miksera i ugniatamy ciasto. Wyjmujemy na stolnice, odkrawamy po małym kawałku. Resztę ciasta trzymamy w misce przykrytej ręcznikiem, żeby się nie zeschło.
Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki żytniej.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy szklanką okręgi. Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę farszu i kleimy prierogi.
W garnku gotujemy wode z łyżką oliwy i solą.
Do wrzątku wkładamy po kilka pierogów, przykrywamy pokrywką i gotujemy od tego momentu 3 minuty. Wyjmujemy na durszlak i płuczemy pod zimną wodą.
Smacznego
Dodaj komentarz