PIEROGI RUSKIE Z MĄKI ŻYTNIEJ


Autor: fiolka1312 | Kategorie: pierogi 
Tagi: ziemniaki   ser biały   pierogi ruskie  
09 listopada 2019, 18:26

 

 

SKŁADNIKI : 

CIASTO

4 szkl mąki żytniej

4 szkl mąki pszennej eko

2 szkl wrzątku wody 

10 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżeczki soli 

mąka do podsypania

 

FARSZ

1 kg sera białego (swojski)

1,5 kg ziemniaków

20 dag słoniny

5-6 cebul 

sól,pieprz do smaku 

 

WYKONANIE

          

 

 

Ser i ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa.

Słoninę i cebulę kroimy w małą kostkę. Najpierw smażymy skwarki a później na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę.

Dodajemy całość do farszu, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Mąke, wode, oliwe i sól wkładamy do misy miksera i ugniatamy ciasto. Wyjmujemy na stolnice, odkrawamy po małym kawałku. Resztę ciasta trzymamy w misce przykrytej ręcznikiem, żeby się nie zeschło.

Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki żytniej.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy szklanką okręgi. Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę farszu i kleimy prierogi.

W garnku gotujemy wode z łyżką oliwy i solą.

Do wrzątku wkładamy po kilka pierogów, przykrywamy pokrywką i gotujemy od tego momentu 3 minuty. Wyjmujemy na durszlak i płuczemy pod zimną wodą.

 

Smacznego

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz