Archiwum 07 stycznia 2020


KOTLETY Z BURAKÓW I KASZY JAGLANEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: burgery z buraków  
07 stycznia 2020, 12:40

 

 

WYKONANIE:

5-6 buraków

30 dag kaszy jaglanej

2 cebule 

pęczek natki pietruszki

5 łyeżk slonecznika

2 łyżki sezamu

10-15 dag mąki żytniej razowej tp 720

3-4 kieliszki oleju słonecznikowego

3-4 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonego imbiru

1  łyżeczka mielonej kolędry 

sol i pieprz do smaku

 

WYKONANIE 

         

 

 

 

Kaszę gotujemy zgodnie z przepsem na opakowaniu (przed gotowaniem zlewamy ją wrzątkiem aby straciła posmak goryczy.)

Buraki wyjęte z zakwasu, mielimy w maszynce do mięsa.

(jeśli nie mamy buraków z zakwasu - gotujemy (10 min w szybkowarze) lub pieczemy w piekarniku(200 st przez godzinę.)

Mieszamy z ugotowaną kaszą , posiekaną cebulą i pietruszką.

Dodajemy resztę składników (czosnek przeciskamy przez praskę) i formujemy kotleciki wielkości dłoni.

Jeśli masa jest mało kleista dodajemy więcej mąki i oleju.

Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierm do pieczenia. 

Wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika(góra-dół , termoobieg) i pieczemy 30-40 minut.

w połowie pieczenia możemy je przewrócic na drugą stronę.

Jeśli chcemy kotleciki również możemy usmażyć na patelni.

 

Smacznego

 

FALAFELKI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kotlety z ciecierzycy   ciecierzycowe kotleciki   falafel  
07 stycznia 2020, 12:04

 

 

SKŁADNIKI:

30 dag ciecierzycy

1 cebula lub kawałek pora

3-4 ząbki czosnku

natka pietruszki

1 łyżka kolendry mielonej

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1/2 łyżeczka mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu lub chili

1/2 łyżeczki sody 

1 łyżeczka soli

olej słonecznikowy do smarzenia

 

WYKONANIE

 

             

 

Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie ze szczyptą sody przez noc, następnie odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą lub porem.

Do zmielonej masy dodajemy posiekana pietruszkę i resztę przypraw.

Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy 1-2 łyżki wody (masa po ściśnięciu w ręce powinna przyjąć dany kształt.)

Naczynie nakrywamy talerzem i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy masę i formujemy kotleciki wielkości dłoni dokładnie ściskając , aby się nie rozleciały podczas smarzenia.

Falafele wkładamy na gorący olej i smażymy 2-3 minuty z każdej strony.

 

Smacznego