| Kategorie: kotlety
Tagi: burgery z buraków
07 stycznia 2020, 12:40
WYKONANIE:
5-6 buraków
30 dag kaszy jaglanej
2 cebule
pęczek natki pietruszki
5 łyeżk slonecznika
2 łyżki sezamu
10-15 dag mąki żytniej razowej tp 720
3-4 kieliszki oleju słonecznikowego
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonej kolędry
sol i pieprz do smaku
WYKONANIE
Kaszę gotujemy zgodnie z przepsem na opakowaniu (przed gotowaniem zlewamy ją wrzątkiem aby straciła posmak goryczy.)
Buraki wyjęte z zakwasu, mielimy w maszynce do mięsa.
(jeśli nie mamy buraków z zakwasu - gotujemy (10 min w szybkowarze) lub pieczemy w piekarniku(200 st przez godzinę.)
Mieszamy z ugotowaną kaszą , posiekaną cebulą i pietruszką.
Dodajemy resztę składników (czosnek przeciskamy przez praskę) i formujemy kotleciki wielkości dłoni.
Jeśli masa jest mało kleista dodajemy więcej mąki i oleju.
Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierm do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika(góra-dół , termoobieg) i pieczemy 30-40 minut.
w połowie pieczenia możemy je przewrócic na drugą stronę.
Jeśli chcemy kotleciki również możemy usmażyć na patelni.
Smacznego