CHAŁWA "SZAMANA"
| Kategorie: desery
Tagi: kakao dynia sezam chałwa z dyni chałwa naturalna
29 listopada 2019, 22:59
SKŁADNIKI :
3/4 szklanki sezamu
1/2 szklanki dyni
2-3 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kakao 100%
2 goździki
2 łyżki startej skórki z pomarańczy
2 łyżki startej skórki z cytryny
WYKONANIE
Sezam, goździki i dynię wsypujemy do blendera i mielimy na wiór.
Jeśli nie mamy sproszkowanej skórki , możemy skroić skórkę z połówki cytryny (eko) i dodać do blendera.
Wysypujemy to do większej miski i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Formujemy chałwę według uznania.
Ja zostawiłam w miseczce i ugniotłam równo.
Wkładamy miskę do zamrażalnika na dwie godziny.
Po wyjeciu z zamrażalnika, chałwę przechowujemy w lodowce.
Smacznego
Dodaj komentarz