RAVANI...
| Kategorie: ciasta
Tagi: ravani ulepek tureckie ciasto
07 grudnia 2019, 22:03
SKŁADNIKI :
2 szklanki mąki (u mnie żytnia typ720)
2 szklanki kaszy manny białej lub razowej
opakowanie proszku do pieczenia
4-5 łyżek miodu
1 jogurt naturalny mały
1 szklanka oleju słonecznikowego lub kokosowego
6 jajek
wiórka kokosowe
SYROP
2 szklanki wody
sok z cytryny
3-4 łyżki miodu
WYKONANIE
Jajak z miodem ubijamy na gładko. Po 2-3 minutach dodajemy resztę składników i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Forme do pieczenia,(szklaną np. naczynie żaroodporne) dużą , smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Wylewamy naszą masę i posypujemy na wierzchu wiórkami kokosowymi.
Piekarnik nastawiamy na 180°
W międzyczasie w małym garnku podgrzewamy wodę z miodem i cytryną.
Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy 35 minut (góra-dół)
Po wyjęciu z piekarnika, ciasto oblewamy naszym ponczem. Ma w nim pływać.
Jeśli nie mamy miodu, proporcjonalnie możemy użyć cukru,a jeśli nie mamy szklanego naczynia żaroodpornego, to ciasto możemy upiec w prostokątnej, dużej brytwance.
Ja z racji mojego " skrzywienia"🙃( jak to czasami ludzie mówią),do pieczenia używam wyłącznie szkła a cukru nie posiadam w domu😉.
Ale jeśli ktoś ma ochotę, może użyć zamienników🙂
Jeśli chcemy mniejszy placuszek , składniki dzielimy na pół i tym samym ciasto wlewamy do mniejszego naczynia żaroodpornego.
Smacznego
Dodaj komentarz