Archiwum 13 stycznia 2020


PIEROGI "MEKSYKAŃSKIE"
Autor: fiolka1312 | Kategorie: pierogi 
Tagi: pierogi meksykańskie   pierogi z warzywami   pierogi z kukurydzą  
13 stycznia 2020, 15:52

 

 

SKŁADNIKI:

FARSZ

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

słoiczek kukurydzy

30-40 dag sera żółtego

3-4 cebule

słoiczek ogórków korniszonych

1 szklanka suchego ryżu

0,5 l passaty pomidorowej

5-6 pieczarek

sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, curry, imbir sproszkowany

 

CIASTO

4 szklanki mąki żytniej typ 720

2 szklanki mąki pszennej eko

1,5 szklanki ciepłej gotowanej wody

20 łyżeczek oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego

 

WYKONANIE

              

 

 

FARSZ

W garnku zagotowujemy 6 szklanek wody z łyżką soli. Do wrzątku wsypujemy ryż i gotujemy do miękkości (ok 10-12 minut). Ryż po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy. 

W szybkowarze rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju słonecznikowego.

Cebule, paprykę, pieczarki, ogórki kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do szybkowaru. Dodajemy kukurydzę, passattę i przyprawy. Zamykamy szybkowar i gotujemy pod ciśnieniem 10 minut.

Następnie przestudzamy chwilę nasz farsz i dodajemy ryż. Mieszamy i odkładamy na bok.

W osobnym naczyniu ścieramy ser żółty.

CIASTO

Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki i mieszamy na jednolitą masę.( gdyby ciasto kleiło się do rąk, dosypujemy mąki żytniej.)

Na stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta na ok 0,5 cm grubości, podsypując mąką. 

Wykrawamy okręgi dużą szklanką

Na okrąg nakładamy łyżkę farszu i posypujemy szczyptą startego sera. 

Zlepiamy pieroga i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę.

Gotujemy 3 minuty od chwili włożenia. Po tym czasie ugotowane pierogi wykładamy na sito i przelewamy zimną wodą.

Podajemy zaraz po ugotowaniu lub podsmażamy po ostudzeniu. 

 

Smacznego