| Kategorie: pierogi
Tagi: pierogi meksykańskie pierogi z warzywami pierogi z kukurydzą
13 stycznia 2020, 15:52
SKŁADNIKI:
FARSZ
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
słoiczek kukurydzy
30-40 dag sera żółtego
3-4 cebule
słoiczek ogórków korniszonych
1 szklanka suchego ryżu
0,5 l passaty pomidorowej
5-6 pieczarek
sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, curry, imbir sproszkowany
CIASTO
4 szklanki mąki żytniej typ 720
2 szklanki mąki pszennej eko
1,5 szklanki ciepłej gotowanej wody
20 łyżeczek oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
WYKONANIE
FARSZ
W garnku zagotowujemy 6 szklanek wody z łyżką soli. Do wrzątku wsypujemy ryż i gotujemy do miękkości (ok 10-12 minut). Ryż po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy.
W szybkowarze rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju słonecznikowego.
Cebule, paprykę, pieczarki, ogórki kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do szybkowaru. Dodajemy kukurydzę, passattę i przyprawy. Zamykamy szybkowar i gotujemy pod ciśnieniem 10 minut.
Następnie przestudzamy chwilę nasz farsz i dodajemy ryż. Mieszamy i odkładamy na bok.
W osobnym naczyniu ścieramy ser żółty.
CIASTO
Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki i mieszamy na jednolitą masę.( gdyby ciasto kleiło się do rąk, dosypujemy mąki żytniej.)
Na stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta na ok 0,5 cm grubości, podsypując mąką.
Wykrawamy okręgi dużą szklanką
Na okrąg nakładamy łyżkę farszu i posypujemy szczyptą startego sera.
Zlepiamy pieroga i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę.
Gotujemy 3 minuty od chwili włożenia. Po tym czasie ugotowane pierogi wykładamy na sito i przelewamy zimną wodą.
Podajemy zaraz po ugotowaniu lub podsmażamy po ostudzeniu.
Smacznego