| Kategorie: kluski
Tagi: kopytka z dyni dyniowe kopytka
14 stycznia 2020, 18:43
SKŁADNIKI:
1 dynia piżmowa
30 dag kaszy manny orkiszowej
1 łyżka gałki muszkatołowej
1 łyżka soli kłodawskiej
troszkę mąki żytniej do podsypania
WYKONANIE
Dynię kroimy na pół i wydrążamy z niej pestki. Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy 30 minut.
Kaszę mannę zmieniłam w blenderze na mąkę.
Po wystygnięciu, dynię obieramy ze skóry i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy gałkę, sól i pomału dosypujemy kaszy.
Mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na 30 minut aby kasza mogła wchłonąć nadmiar wody z dyni.
W garnku gotujemy wodę z łyżką soli i łyżką oliwy.
Na stolnicę wysypujemy mąkę żytnią.
Z ciasta dyniowego formujemy wałki i tniemy na kopytka.
Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 3 minuty od chwili włożenia.
Podajemy z:
Podsmażoną bułką tartą
Sosem pomidorowym i mozzarellą
Podsmażone na tłuszczu i posypane serem żółtym
Smacznego