Archiwum 14 stycznia 2020


DYNIOWE KOPYTKA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kluski 
Tagi: kopytka z dyni   dyniowe kopytka  
14 stycznia 2020, 18:43

 

 

SKŁADNIKI:

1 dynia piżmowa

30 dag kaszy manny orkiszowej 

1 łyżka gałki muszkatołowej

1 łyżka soli kłodawskiej

troszkę mąki żytniej do podsypania

 

WYKONANIE

            

 

 

Dynię kroimy na pół i wydrążamy z niej pestki. Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy 30 minut.

Kaszę mannę zmieniłam w blenderze na mąkę.

Po wystygnięciu, dynię obieramy ze skóry i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy gałkę, sól i pomału dosypujemy kaszy. 

Mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na 30 minut aby kasza mogła wchłonąć nadmiar wody z dyni.

W garnku gotujemy wodę z łyżką soli i łyżką oliwy.

Na stolnicę wysypujemy mąkę żytnią.

Z ciasta dyniowego formujemy wałki i tniemy na kopytka.

Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 3 minuty od chwili włożenia.

Podajemy z: 

Podsmażoną bułką tartą

Sosem pomidorowym i mozzarellą

Podsmażone na tłuszczu i posypane serem żółtym

 

Smacznego