ROGALIKI Z "NUTELLĄ"
| Kategorie: ciastka
Tagi: rogaliki rogaliki z daktylami nutella z daktyli
12 grudnia 2019, 19:09
SKŁADNKI :
3 szklanki mąki żytniej typ 720
kostka masła
2 żółtka
3 łyżki miodu
2 łyżka śmietany
NUTELLA
2 garści daktyli
3 łyżki karobu lub kakaa 100%
pół szklanki wody
WYKONANIE
2 garści daktyli namaczamy we wrzątku.
Masło rozpuszczamy i wlewamy do misy robota. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kulę , wkładamy do zamrażalnika na 15-20 minut.
Daktyle odcedzamy , wkładamy do blendera , dodajemy resztę składników i blendujemy na gładziutką masę.
Po 15-20 minutach wyjmujemy ciasto z zamrażalnika , dzielimy na cztery części , rozwałkowujemy na stolnicy mniej więcej w okrąg grubości ok 0,5 cm. Pod ciasto podsypujemy mąkę.
Następnie okrąg dzielimy na trójkąty dowolnej wielkości.
Na każdy trójkącik nakładamy pół łyżeczki naszej"nutelli" i zwijamy w rulon od większej strony w dół. Zaginamy delikatnie końce i zgnatamy.
Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy 20-25 minut.
Smacznego
Dodaj komentarz