FALAFELKI
| Kategorie: kotlety
Tagi: kotlety z ciecierzycy ciecierzycowe kotleciki falafel
07 stycznia 2020, 12:04
SKŁADNIKI:
30 dag ciecierzycy
1 cebula lub kawałek pora
3-4 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 łyżka kolendry mielonej
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczka mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu lub chili
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
olej słonecznikowy do smarzenia
WYKONANIE
Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie ze szczyptą sody przez noc, następnie odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą lub porem.
Do zmielonej masy dodajemy posiekana pietruszkę i resztę przypraw.
Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy 1-2 łyżki wody (masa po ściśnięciu w ręce powinna przyjąć dany kształt.)
Naczynie nakrywamy talerzem i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy masę i formujemy kotleciki wielkości dłoni dokładnie ściskając , aby się nie rozleciały podczas smarzenia.
Falafele wkładamy na gorący olej i smażymy 2-3 minuty z każdej strony.
Smacznego
Dodaj komentarz