FALAFELKI


Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kotlety z ciecierzycy   ciecierzycowe kotleciki   falafel  
07 stycznia 2020, 12:04

 

 

SKŁADNIKI:

30 dag ciecierzycy

1 cebula lub kawałek pora

3-4 ząbki czosnku

natka pietruszki

1 łyżka kolendry mielonej

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1/2 łyżeczka mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu lub chili

1/2 łyżeczki sody 

1 łyżeczka soli

olej słonecznikowy do smarzenia

 

WYKONANIE

 

             

 

Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie ze szczyptą sody przez noc, następnie odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą lub porem.

Do zmielonej masy dodajemy posiekana pietruszkę i resztę przypraw.

Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy 1-2 łyżki wody (masa po ściśnięciu w ręce powinna przyjąć dany kształt.)

Naczynie nakrywamy talerzem i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy masę i formujemy kotleciki wielkości dłoni dokładnie ściskając , aby się nie rozleciały podczas smarzenia.

Falafele wkładamy na gorący olej i smażymy 2-3 minuty z każdej strony.

 

Smacznego

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz