GOŁĄBKI


Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: ryż   kapusta   gołąbki  
09 listopada 2019, 18:00

 

 

SKŁADNIKI : 

główka kapusty

1,5 szklanki ryżu surowego

passata pomidorowa

6-8 pieczarek

2-3 cebule 

sól,pieprz do smaku

 

WYKONANIE 

        

W garnku gotujemy 5 szklanek wody.

Ryż płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do miękkości.

Warzywa obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy i dodajemy do ryżu. Wlewamy pół litra passaty, mieszamy i przyprawiamy do smaku.

Z kapusty oddzielamy liście, płuczemy w zimnej wodzie i wkładamy po kilka do wrzątku na minutkę.

Na liscia nakładamy farsz z ryżu, zawijamy w krokiecika i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki polewamy passatą rozrobioną z wodą (mniej więcej do połowy gołąbka) i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy w 180° przez ok 30-40 minut. 

Podajemy z ziemniakami. 

 

Smacznego

 

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz