GOŁĄBKI
| Kategorie: warzywa
Tagi: ryż kapusta gołąbki
09 listopada 2019, 18:00
SKŁADNIKI :
główka kapusty
1,5 szklanki ryżu surowego
passata pomidorowa
6-8 pieczarek
2-3 cebule
sól,pieprz do smaku
WYKONANIE
W garnku gotujemy 5 szklanek wody.
Ryż płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do miękkości.
Warzywa obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy i dodajemy do ryżu. Wlewamy pół litra passaty, mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Z kapusty oddzielamy liście, płuczemy w zimnej wodzie i wkładamy po kilka do wrzątku na minutkę.
Na liscia nakładamy farsz z ryżu, zawijamy w krokiecika i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki polewamy passatą rozrobioną z wodą (mniej więcej do połowy gołąbka) i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy w 180° przez ok 30-40 minut.
Podajemy z ziemniakami.
Smacznego
Dodaj komentarz