Archiwum 14 maja 2019


ZUPA KREM Z BROKUŁA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: brokuł  
14 maja 2019, 13:42

 

 

SKŁADNIKI :

1 brokuł

1 korzeń pietruszki 

1 marchewka 

1 cebula 

1 jabłko

5 ziemniaków 

kawałek selera 

kawałek pora 

troszkę pietruszki zielonej 

3 liście laurowe, 3 ziela angielskie 

szczypta kurkumy, gałki muszkatołowej 

1 łużka soli kłodawskiej 

1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 

2 garści ziaren słonecznika i dyni 

 

WYKONANIE 

Brokuła kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do zimnej osolonej wody i płuczemy chwilę.

 

Wszystkie warzywa obieramy,kroimy na kawałki i wrzucamy do szybkowaru, łącznie z przyprawami i jabłkiem. Zalewamy wodą do poziomu warzyw, zamykamy i gotujemy pod ciśnieniem 8 minut. 

          

 

Po otwarciu, wyjmujemy liść, ziele, cebulęa i odlewamy miseczke wody z zupy. Resztę blendujemy. W razie potrzeby dolewamy wody.

 

 

Ziarna prażymy na suchej patelce.

 

Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę oleju z czarnuszki i mleczka kokosowego.

 

Smacznego 

 

 

RAFAELLO BEZ PIECZENIA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: wiórka kokosowe   miód   ryż   mleczko kokosowe  
14 maja 2019, 12:02

 

 

SKŁADNIKI : 

1 szklanka suchego ryżu 

1 szklanka mleczka kokosowego (własne)

20 dag wiórków kokosowych 

3 łyżki miodu 

olej do wysmarowania foremki 

kruche ciasteczka do wyłożenia na dno 

Opcjonalnie 2 banany i 1 szklanka owoców (truskawki, mango, borówki, maliny)

 

WYKONANIE 

Ryż gotujemy na bardzo miękko, przecedzamy na sitku i wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy mleko, wiórka kokosowe i miód. Gotujemy jeszcze przez chwilę, do rozpuszczenia miodu. Masę blendujemy dokładnie.

 

Wykładamy do szklanej keksówki wysmarowanej olejem kokosowym i na dnie wyłożonej ciasteczkami 

 

Wstawiamy na noc do lodówki

Ciasto można udekorować owocami, musem i kwiatuszkami.

   

 

Smacznego 

KOTLETY Z KAPUSTY KISZONEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kapusta kiszona   mąka żytnia typ720  
14 maja 2019, 11:46

 

 

SKŁADNIKI : 

30 dag kapusty kiszonej 

1 szklanka wody 

1 szklanka mąki żytniej typ 720

1/2 łyżeczki soli kłodawskiej 

1/2 łyżeczki pieprzu 

1 łyżeczka mielonego kminku (kumin) 

1 łyżeczka majeranku 

smalec do smażenia 

 

WYKONANIE 

 

Mleko z mąką i wszystkimi przyprawami dokładnie wymieszać. Kapustę drobno pokroić i dodać do ciasta. Wszystko razem jeszcze raz wymieszać.

 

Na patelni rozgrzać smalec. Masę nakładać łyżką. Smażyć z obu stron na rumiany kolor.

 

Kotleciki podałam z ziemniakami i warzywami (cukinia, dynia, pieczarka), zapiekanymi w piekarniku.

 

Smacznego 

MLECZKO KOKOSOWE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: wiórka kokosowe  
14 maja 2019, 11:27

 

 

SKŁADNIKI : 

1 szklanka wiórków kokosowych 

4 szklanki wody 

 

WYKONANIE 

 

Całą wodę zagotowujemy i zostawiamy ok.5 minut do przestygnięcia. Do blendera wlewamy dwie szklanki wody i dodajemy całe wiórka.Blendujemy 3 minuty. Przelewamy mleko przez sito i odsączamy. 

                                                                                                                                   

 

 

Wiórka ponownie wsypujemy do blendera, zalewamy resztą wody i znów blendujemy 3 minuty. Przecedzamy i gotowe :)

Jeśli chcemy aby nasze mleczko było słodkie dodajemy łyżke miodu.

Takie mleko możemy przechowywać w lodówce (oczywiście w szkle) 4 dni.

 

Smacznego 

SUROWE CIASTO Z ORZECHÓW
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: daktyle   orzechy laskowe   banany   mleko kokosowe   orzechy włoskie  
14 maja 2019, 10:47

 

 

SKŁADNIKI : 

1 i 1/2 szklanki daktyli 

1 szklanka orzechów włoskich 

50 dag orzechów laskowych 

1/2 szklanki wiórków kokosowych 

1/4 szklanki mleka kokosowego (własnego) 

2 banany 

1 szklanka zblendowanych owoców (borówki, truskawki, jagody, malin)

1 łyżeczka soku z cytryny

Do ozdoby kwiatuszki z ogródeczka (bratki, fiołki, stokrotki, niezapominajki )

 

WYKONANIE 

Orzechy laskowe wcześniej podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180st.C na papierze do pieczenia

Następnie moczymy je przez 2-3 godziny w gorącej wodzie razem z daktylami i orzechami włoskimi. Do zblendowania odlewamy wodę. 

 

 

Blendujemy daktyle, następnie to samo robimy z orzechami i mieszamy razem. Masa powinna być gęsta. Ugniatamy to na dnie szklanej formy i wkładamy do lodówki. 

Następnie blendujemy orzechy laskowe i dodajemy wiórka kokosowe. Jeśli masa jest sucha , można dodać trochę mleka kokosowego (własne). Masę wymieszać, ułożyc na daktylowo-orzechowym spodzie i włożyc spowrotem do lodówki.

 

      

 

Ostatnim etapem jest tzw.polewa...czyli banany miksujemy z wybranymi owocami i polewamy po cieście

Na koniec można przystroić kwiatuszkami lub wybranymi owocami.

 

Smacznego 

PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ BULGUR
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: pieczarki   papryka   kasza bulgur  
14 maja 2019, 10:10

 

 

SKŁADNIKI : 

4 papryki

1 szklanka kaszy bulgur 

7-8 pieczarek 

1 cebula czerwona 

passatta pomidorowa

ser biały (feta) opcjonalnie 

kawałek sera żółtego do posypania 

1 łyżka smalcu

PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, kurkuma, czosnek granulowany, papryka słodka

 

 

WYKONANIE 

 

Paprykę odkrawamy od góry i wydrążamy w środku. 

 

 

Kaszę bulgur gotujemy (1 szkl. kaszy na 3 szkl. wody. Najpierw płuczemy kaszę pod bierzącą wodą i wrzucamy do gotującej osolonej wody. Gotujemy 8-10 minut)

W międzyczasie na patelni podsmażamy na smalcu pokrojone w kosteczkę cebulę i pieczarki. Doprawiamy do smaku i pod koniec dodajemy passattę i opcjonalnie trochę sera białego lub fety. 

 

Powstałym farszem wypełniamy paprykę i posypujemy żółtym serem. 

Wkładamy do wysmarowanej olejem keksówki (szklanej) i zapiekamy w nagrzanym do 180st.C piekarniku przez ok 10 min (w termoobiegu) 

       

 

Smacznego