Archiwum 22 maja 2019


PUDDING Z KASZY OWSIANEJ I TRUSKAWEK
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: truskawki   zblendowana kasza z truskawkami   kasza owsiana  
22 maja 2019, 19:05

 

 

SKŁADNIKI : 

2 szklanki kaszy owsianej 

3 łyżki miodu 

kilka zmrożonych truskawek 

czekolada gorzka do posypania 

 

WYKONANIE 

Kaszę płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Wsypujemy do wrzątku i gotujemy 20 minut.

Następnie przekładamy ją na sitko i przelewamy zimną wodą. 

Kaszę przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W trakcie blendowania dodajemy miód i truskawki. Przekładamy do miseczek i posypujemy startą czekoladą

 

Smacznego 

LESZCZ Z PIEKARNIKA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: leszcz   ryba   pieczona ryba  
22 maja 2019, 11:45

 

 

SKŁADNIKI : 

2 leszcze 

2 cebule czerwone

1/2 łyżeczki soli kłodawskiej

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego  

5 łyżek oliwy z oliwek 

1 łyżeczka majeranku 

1 łyżeczka kolendry 

1 łyżka czosnku granulowanego 

sok z połowy cytryny lub 1/2 łyżeczki kwasu l askorbinowego 

1 kg ziemniaków 

przyprawy do ziemniaków(soł,pieprz,czosnek,curry,imbir,kurkuma)

oliwa z oliwek do wysmarowania keksówek i polania ziemniaków 

 

 

WYKONANIE 

Rybę dokładnie oczyszczamy. Nacinamy z obydwu stron. Przyprawy mieszamy z oliwą i wcieramy w rybę. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i wkładamy do ryby. 

 

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim rybę.  

 

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy. Następnie przesypujemy do keksówki, posypujemy przyprawami i polewamy oliwą. 

Wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika i zapiekamy w termoobiegu razem z rybą 30 minut. 

 

 

Smacznego