Archiwum 07 maja 2019


SOK Z PĘDÓW SOSNY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zdrowo  desery 
Tagi: miód   pędy sosny  
07 maja 2019, 18:25

SKŁADNIKI : 

Pędy sosny ok. 0,5 kg

0,5 l miodu 

1 łyżeczka witaminy C w proszku (sok z dwóch cytryn)

 

WYKONANIE 

 

       

 

 

Pędy sosny myjemy, łamiemy na pół i wkładamy do garczka. Zalewamy ok. dwoma litrami wody i gotujemy pod przykryciem godzinę. 

Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 12 godzin do naciągnięcia. Na drugi dzień gotujemy godzine pod przykryciem. Następnie odcedzamy, dodajemy miód, łyżeczkę witaminy C w proszku i znowu gotujemy godzinę. Po tym czasie gorący płyn przelewamy do słoiczka i wstawiamy w ciemne miejsce.

 

Smacznego 

ZUPA BOTWINKOWA Z SZYBKOWARU
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: szybkowar   jajka   botwinka  
07 maja 2019, 18:13

 

 

SKŁADNIKI : 

2 pęczki botwinki 

1 marchewka

1 pietruszka 

5 ziemniaków

kawałek selera 

1 cebula czerwona 

kilka jajek 

1 łyżeczka witaminy C w proszku (kwasku cytrynowego)

sól ,pieprz 

śmietana 

 

WYKONANIE 

Botwinkę myjemy, buraczki obieramy ze skórki i kroimy w paski, kostkę. wrzucamy do szybkowaru. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i całą cebulę. Zalewamy wodą do poziomu warzyw i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zamykamy szybkowar i gotujemy pod ciśnieniem 8 minut. Po otwarciu szybkowaru dodajemy śmietanę. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. 

Kwiatuszki z własnego ogródka ;)

 

Smacznego

NUTELLA DOMOWA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: daktyle   mleko sojowe   orzechy laskowe  
07 maja 2019, 17:53

 

 

SKŁADNIKI :

12-15 daktyli bez pestki

20 dag orzechów laskowych (obranych)

1/2 szklanki mleka sojowego 

 

 

 

WYKONANIE 

          

 

 

Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C .Wysypujemy orzechy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 8-10 minut. Po tym czasie wyjmujemy orzechy, czekamy aż przestygną i trzemy w rękach aby odpadły skórki. Wrzucamy do blendera i blendujemy na gładką masę. Dodajemy daktyle i dalej blendujemy. Do całości dolewamy mleka , tyle żeby powstał krem.

Zamiast mleka sojowego mozna dodać wody i 2 łyżki karobu. 

Kwiaty z własnego ogródeczka :)

 

Smacznego 

 

ŁOSOŚ W POMARAŃCZY Z SAŁATKĄ RYŻOWĄ...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: rukola   mango   ryż   łosoś  
07 maja 2019, 17:30

 

 

SKŁADNIKI : 

1 płat łososia (dorsza)

sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy 

1 szklanka ryżu surowego 

1 mango 

mała kiść winogron czerwonych 

garść pomidorków koktailowych 

garść rukoli 

1 papryka czerwona

1 papryka żółta 

2 ogórki świeże (małe) 

1 czerwona cebula 

ser feta

SOS

2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki octu jabłkowego, 10 łyżek oliwy z oliwek, szczypta ziół prowansalskich, szczypta soli, 10 łyżek wody

 

WYKONANIE 

         

 

 

Rybę myjemy, przyprawiamy solą i pieprzem (ja również posypałam witaminą C w proszku) i dusimy na patelni w soku z pomarańczy. 

Ryż gotujemy , przelewamy zimną wodą, wsypujemy do salaterki. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, cebulkę, mango i paprykę. Pomidorki i winogron kroimy na pół i również dodajemy do sałatki. Dokładamy rukolę i zalewamy wszystko sosem( składniki na sos mieszamy ze sobą w szklance)  Podajemy z łososiem (dorszem)

 

Smacznego 

KREWETKI W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM Z SAŁATKĄ...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: mozzarella   rukola   krewetki  
07 maja 2019, 17:03

 

 

SKŁADNIKI : 

30 dag krewetek w pancerzu 

3 jajka

mąka żytnia typ 720

smalec

SAŁATKA :

mix sałat

garść rukoli 

2 sery mozzarella 

pomidorki koktailowe (kilka sztuk)

winogrono czerwone (mała kiść)

garść pestek słonecznika 

 SOS :

2łyżeczki miodu, 2łyżeczki musztardy, 2 łyżki octu jabłkowego, 10 łyżeczek oliwy z oliwek,szczypta ziół prowansalskich,5 łyżek wody, sczypta soli kłodawskiej

 

WYKONANIE 

             

 

Krewetki obieramy dokładnie z pancerza, czyścimy, solimy, pieprzymy i odstawiamy. 

W naczyniu rozrabiamy mąkę, jajka i wodę. Ciasto musi być gęste, żeby krewetki mogły się dobrze obtoczyć. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy obtoczone w cieście krewetki. Smażymy z obydwu stron na rumiany kolor.

Mix sałat wsypujemy do salaterki, dodajemy rukolę, pokrojone na pół pomidorki i winogron oraz ser mozzarella. Posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika i zalewamy sosem. 

Podajemy z usmażonymi krewetkami.

 

Smacznego 

 

 

 

ZUPA SZCZAWIOWA Z SZYBKOWARU
Autor: fiolka1312 | Kategorie: zupy 
Tagi: szybkowar   jajka   szczaw  
07 maja 2019, 16:43

 

 

SKŁADNIKI : 

duży pęczek szczawiu 

1 cebula czerwona 

5-6 ziemniaków 

kawałek pora 

kawałek selera 

1 marchewka 

1 pietruszka 

kilka jajek 

śmietana 

1 łyżka płaska soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki witaminy C

 

 

WYKONANIE 

          

 

 

Warzywa obieramy kroimyn w kostkę, cebulę i pora dajemy w całości. Szczaw myjemy i kroimy na grubsze paski. Całość zalewamy wodą do poziomu warzyw, dodajemy sól, pieprz i witaminę C (ewentualnie kwasek cytrynowy, sok z 1 cytryny). Zamykamy w szybkowarze i gotujemy pod ciśnieniem 8 minut. Po tym czasie otwieramy garczek i dodajemy śmietanę. 

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dodajemy do zupy.

 

Smacznego