LESZCZ Z PIEKARNIKA


Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: leszcz   ryba   pieczona ryba  
22 maja 2019, 11:45

 

 

SKŁADNIKI : 

2 leszcze 

2 cebule czerwone

1/2 łyżeczki soli kłodawskiej

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego  

5 łyżek oliwy z oliwek 

1 łyżeczka majeranku 

1 łyżeczka kolendry 

1 łyżka czosnku granulowanego 

sok z połowy cytryny lub 1/2 łyżeczki kwasu l askorbinowego 

1 kg ziemniaków 

przyprawy do ziemniaków(soł,pieprz,czosnek,curry,imbir,kurkuma)

oliwa z oliwek do wysmarowania keksówek i polania ziemniaków 

 

 

WYKONANIE 

Rybę dokładnie oczyszczamy. Nacinamy z obydwu stron. Przyprawy mieszamy z oliwą i wcieramy w rybę. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i wkładamy do ryby. 

 

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim rybę.  

 

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy. Następnie przesypujemy do keksówki, posypujemy przyprawami i polewamy oliwą. 

Wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika i zapiekamy w termoobiegu razem z rybą 30 minut. 

 

 

Smacznego

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz