LESZCZ Z PIEKARNIKA
| Kategorie: ryby
Tagi: leszcz ryba pieczona ryba
22 maja 2019, 11:45
SKŁADNIKI :
2 leszcze
2 cebule czerwone
1/2 łyżeczki soli kłodawskiej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżka czosnku granulowanego
sok z połowy cytryny lub 1/2 łyżeczki kwasu l askorbinowego
1 kg ziemniaków
przyprawy do ziemniaków(soł,pieprz,czosnek,curry,imbir,kurkuma)
oliwa z oliwek do wysmarowania keksówek i polania ziemniaków
WYKONANIE
Rybę dokładnie oczyszczamy. Nacinamy z obydwu stron. Przyprawy mieszamy z oliwą i wcieramy w rybę. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i wkładamy do ryby.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim rybę.
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy. Następnie przesypujemy do keksówki, posypujemy przyprawami i polewamy oliwą.
Wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika i zapiekamy w termoobiegu razem z rybą 30 minut.
Smacznego
Dodaj komentarz