PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ BULGUR


Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: pieczarki   papryka   kasza bulgur  
14 maja 2019, 10:10

 

 

SKŁADNIKI : 

4 papryki

1 szklanka kaszy bulgur 

7-8 pieczarek 

1 cebula czerwona 

passatta pomidorowa

ser biały (feta) opcjonalnie 

kawałek sera żółtego do posypania 

1 łyżka smalcu

PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, kurkuma, czosnek granulowany, papryka słodka

 

 

WYKONANIE 

 

Paprykę odkrawamy od góry i wydrążamy w środku. 

 

 

Kaszę bulgur gotujemy (1 szkl. kaszy na 3 szkl. wody. Najpierw płuczemy kaszę pod bierzącą wodą i wrzucamy do gotującej osolonej wody. Gotujemy 8-10 minut)

W międzyczasie na patelni podsmażamy na smalcu pokrojone w kosteczkę cebulę i pieczarki. Doprawiamy do smaku i pod koniec dodajemy passattę i opcjonalnie trochę sera białego lub fety. 

 

Powstałym farszem wypełniamy paprykę i posypujemy żółtym serem. 

Wkładamy do wysmarowanej olejem keksówki (szklanej) i zapiekamy w nagrzanym do 180st.C piekarniku przez ok 10 min (w termoobiegu) 

       

 

Smacznego 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz