PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ BULGUR
| Kategorie: warzywa
Tagi: pieczarki papryka kasza bulgur
14 maja 2019, 10:10
SKŁADNIKI :
4 papryki
1 szklanka kaszy bulgur
7-8 pieczarek
1 cebula czerwona
passatta pomidorowa
ser biały (feta) opcjonalnie
kawałek sera żółtego do posypania
1 łyżka smalcu
PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, kurkuma, czosnek granulowany, papryka słodka
WYKONANIE
Paprykę odkrawamy od góry i wydrążamy w środku.
Kaszę bulgur gotujemy (1 szkl. kaszy na 3 szkl. wody. Najpierw płuczemy kaszę pod bierzącą wodą i wrzucamy do gotującej osolonej wody. Gotujemy 8-10 minut)
W międzyczasie na patelni podsmażamy na smalcu pokrojone w kosteczkę cebulę i pieczarki. Doprawiamy do smaku i pod koniec dodajemy passattę i opcjonalnie trochę sera białego lub fety.
Powstałym farszem wypełniamy paprykę i posypujemy żółtym serem.
Wkładamy do wysmarowanej olejem keksówki (szklanej) i zapiekamy w nagrzanym do 180st.C piekarniku przez ok 10 min (w termoobiegu)
Smacznego
Dodaj komentarz