ZUPA SZCZAWIOWA Z SZYBKOWARU
| Kategorie: zupy
Tagi: szybkowar jajka szczaw
07 maja 2019, 16:43
SKŁADNIKI :
duży pęczek szczawiu
1 cebula czerwona
5-6 ziemniaków
kawałek pora
kawałek selera
1 marchewka
1 pietruszka
kilka jajek
śmietana
1 łyżka płaska soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki witaminy C
WYKONANIE
Warzywa obieramy kroimyn w kostkę, cebulę i pora dajemy w całości. Szczaw myjemy i kroimy na grubsze paski. Całość zalewamy wodą do poziomu warzyw, dodajemy sól, pieprz i witaminę C (ewentualnie kwasek cytrynowy, sok z 1 cytryny). Zamykamy w szybkowarze i gotujemy pod ciśnieniem 8 minut. Po tym czasie otwieramy garczek i dodajemy śmietanę.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dodajemy do zupy.
Smacznego
Dodaj komentarz