KREWETKI W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM Z SAŁATKĄ...
| Kategorie: ryby
Tagi: mozzarella rukola krewetki
07 maja 2019, 17:03
SKŁADNIKI :
30 dag krewetek w pancerzu
3 jajka
mąka żytnia typ 720
smalec
SAŁATKA :
mix sałat
garść rukoli
2 sery mozzarella
pomidorki koktailowe (kilka sztuk)
winogrono czerwone (mała kiść)
garść pestek słonecznika
SOS :
2łyżeczki miodu, 2łyżeczki musztardy, 2 łyżki octu jabłkowego, 10 łyżeczek oliwy z oliwek,szczypta ziół prowansalskich,5 łyżek wody, sczypta soli kłodawskiej
WYKONANIE
Krewetki obieramy dokładnie z pancerza, czyścimy, solimy, pieprzymy i odstawiamy.
W naczyniu rozrabiamy mąkę, jajka i wodę. Ciasto musi być gęste, żeby krewetki mogły się dobrze obtoczyć. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy obtoczone w cieście krewetki. Smażymy z obydwu stron na rumiany kolor.
Mix sałat wsypujemy do salaterki, dodajemy rukolę, pokrojone na pół pomidorki i winogron oraz ser mozzarella. Posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika i zalewamy sosem.
Podajemy z usmażonymi krewetkami.
Smacznego
Dodaj komentarz