ZUPA KREM Z BROKUŁA
| Kategorie: zupy
Tagi: brokuł
14 maja 2019, 13:42
SKŁADNIKI :
1 brokuł
1 korzeń pietruszki
1 marchewka
1 cebula
1 jabłko
5 ziemniaków
kawałek selera
kawałek pora
troszkę pietruszki zielonej
3 liście laurowe, 3 ziela angielskie
szczypta kurkumy, gałki muszkatołowej
1 łużka soli kłodawskiej
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
2 garści ziaren słonecznika i dyni
WYKONANIE
Brokuła kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do zimnej osolonej wody i płuczemy chwilę.
Wszystkie warzywa obieramy,kroimy na kawałki i wrzucamy do szybkowaru, łącznie z przyprawami i jabłkiem. Zalewamy wodą do poziomu warzyw, zamykamy i gotujemy pod ciśnieniem 8 minut.
Po otwarciu, wyjmujemy liść, ziele, cebulęa i odlewamy miseczke wody z zupy. Resztę blendujemy. W razie potrzeby dolewamy wody.
Ziarna prażymy na suchej patelce.
Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę oleju z czarnuszki i mleczka kokosowego.
Smacznego
Dodaj komentarz