Archiwum 30 marca 2019


ZUPA OGÓRKOWA Z SZYBKOWARU
Autor: fiolka1312
Tagi: ser biały   naleśniki   szybkowar   zupa ogórkowa   ogórki kiszone  
30 marca 2019, 15:49

 

SKŁADNIKI : 

5-6 ogórków kiszonych

1 marchewka

1 pietruszka

pół selera

4-5 ziemniaków

cebula

śmietana 18% 

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

1 łyżeczka soli kłodawskiej 

 

WYKONANIE 

 

     

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy maszynką na średnich oczkach. To samo robimy z ogórkami. Wkładamy wszystko do szybkowaru, razem z cebulą. Zalewamy szybkowar wodą tak, żeby mniej więcej było 2,5 litra całości. Gotujemy pod ciśnieniem 15 minut. po tym czasie otwieramy szybkowar i dodajemy śmietanę. 

Podajemy z naleśnikami przesmarowanymi białym serem (swojskim)

 

 

NALEŚNIKI

 

 

SKŁADNIKI : 

4 jajka 

1 szklanka mąki żytniej typ 720

2 szklanki mleka (swojskiego)

2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego

0,5 kg sera białego (swojskiego)

1 żółtko

3 łyżki miodu jasnego

 

WYKONANIE

 

 

                 

Jajka, mąkę, mleko i olej kokosowy blendujemy na gładką masę. Można dodać troszkę wody gdy ciasto jest za gęste. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki. 

Ser blendujemy z jajkiem i miodem na gładką masę. Smarujemy usmażone naleśniki.

 

 

Smacznego

 

RYBA DUSZONA W PORACH I JABŁKU
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ryby 
Tagi: por   miruna   dorsz   jabłko  
30 marca 2019, 15:29

 

SKŁADNIKI : 

1 duży płat ryby 

4-5 jabłek

1 czerwona cebula

1 duży por (dolna część )

oliwa z oliwek 

PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, curry, czosnek granulowany

 

WYKONANIE

 

                   

Rybę myjemy, kroimy na 3-4 części i posypujemy przyprawami. Jabłka, cebulę i pora obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek,  wkadamy warzywa i posypujemy delikatnie solą. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Wkładamy rybę. Dusimy ok 10 minut.

Rybę podałam z zapiekanymi ziemniakami i kapustą kiszoną (solo)

 

Smacznego

 

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z MOZZARELLĄ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ziemniaki 
Tagi: pieczarki   ziemniaki   mozarella  
30 marca 2019, 15:04

 

SKŁADNIKI : 

4 duże ziemniaki

1 cebula

4 pieczarki

1 op. mozzarelli

garść żurawiny

oliwa z oliwek

masło (własne)

PRZYPRAWY: sól kłodawska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany

 

WYKONANIE

 

 

           

Ziemniaki kroimy w szerz ,tak aby nie przeciąć do końca.Smarujemy je oliwą z oliwek. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, nie za grube nie za cienkine. Wkładamy w ziemniaki, posypujemy przyprawami. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym,posypujemy pokrojoną cebulą i żurawiną. Kładziemy na tym wszystkim po łyżeczce masła. Podlewamy troszkę wodą(tak aby dno było zalane.) Pieczemy w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez 40 minut. Mozzarellę kroimy w plastry. Otwieramy piekarnik i kładziemy ser na ziemniaki. Zapiekamy jeszcze 5 minut.

 

Smacznego