Archiwum 27 listopada 2019


WARZYWA NA PATELNI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: ryż   warzywa na patelni  
27 listopada 2019, 21:29

 

 

SKŁADNIKI : 

2 marchewki

2 ziemniaki

brokuł

4 pieczarki

papryka

1 cebula czerwona

kukurydza

por

Przyprawy : sól,pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, curry, czosnek granulowany, zioła prowansalskie - do smaku

SOS

jogurt naturalny duży

4-5 ząbków czosnku

koperek świeży lub suszony

 

WYKONANIE

         

 

 

Cebulę i pora obieramy i kroimy w kosteczkę i pół plastry. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Resztę warzyw obieramy i kroimy w plastry , kostkę. Ziemniaka kroimy na dużą frytkę. Dodajemy kukurydzę i rozdzielonego na różyczki brokuła.

Dodajemy do cebuli. Przyprawiamy przyprawami i dusimy do miękkości.

W międzyczasie gotujemy ryż z dodatkiem łyżki kurkumy  - do miękkości

Do miski wylewamy jogurt, przeciskamy przez praskę czosnek i kroimy koperek. Dodajemy łyżeczkę płaską soli i mieszamy.

Nakładamy ryż na talerz, na to warzywa i polewamy sosem czosnkowym.

 

Smacznego

PIECZARKI FASZEROWANE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: mozarella   kasza bulgur   pieczarki   faszerowane pieczarki  
27 listopada 2019, 20:52

 

 

SKŁADNIKI : 

8 dużych pieczarek

szklanka kaszy bulgur

3 cebule czerwone

ogonki z pieczarek

1 op. mozarelli

passata pomidorowa

8 plastrów sera żółtego

1-2 papryki 

sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, curry, kolendra mielona, kurkuma - do smaku

 

WYKONANIE

                

 

 

 

Kaszę bulgur gotujemy do miękkości,odcedzamy na sitku.

Ogonki pieczarek , cebulę, paprykę kroimy w kosteczkę, solimy i smażymy na patelni do odparowania wody.

Kaszę przekładamy do garnka i dodajemy passatę, podsmażone warzywa i przyprawy.

Pieczarki obieramy ze skóry.

Na każdej pieczarce kładziemy plaster mozzarelli, na to kładziemy nasz farsz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika(góra-dół, termoobieg) i pieczemy 15 minut. 

Po tym czasie otwieramy piekarnik i kładziemy plastry sera żółtego na każdej pieczarce. 

Pieczemy do momentu roztopienia sera ok.5 min.

Możemy podać z rukolą, kiełkami rzodkiewki i ketchupem.

 

Smacznego

KASZKA MANNA Z OWOCAMI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: pomarańcza   banan   mango   gruszki   jabłka   kasza manna razowa  
27 listopada 2019, 18:45

 

 

SKŁADNIKI : 

2 szklanki wody

20 łyżek kaszy manny razowej

4-5 łyżki miodu

owoce - jabłka 5, gruszki 4, banany2, mango 1, pomarańcza 1

 

WYKONANIE

   

 

 

Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy kaszę.

Dodajemy miód (tyle ile każdy lubi)

Mieszamy ciągle, aż do momentu bulgotania.

Gdy zacznie bulgotać , zestawiamy z ognia.

Konsystencja ma być gęsta.

Owoce obieramy, myjemy, i pokrojone wkładamy do blendera. 

Tak oto zblendowane dodajemy do kaszy wyłożonej do miseczek lub wlewamy całość do garnka.

Owoców może być mniej lub więcej i oczywiście takie jakie lubimy. 

 

Smacznego

 

KOTLETY Z BURAKÓW I KASZY GRYCZANEJ - SPOSÓB...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kotlety 
Tagi: kasza gryczana   buraki czerwone   mąka amarantusowa   kotleciki z buraków i kaszy   len  
27 listopada 2019, 18:14

 

 

SKŁADNIKI :  

1 kg buraków surowych 

kilka ząbków czosnku 

1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej

2 jajka

2 łyżki zmielonego lnu

4 łyżki mąki amarantusowej

2 cebule

4 łyżki mąki ziemniaczanej

sól , pieprz

1 łyżeczka kuminu i szafranu 

2 łyżki czosnku granulowanego

1 łyżka przyprawy do mięsa

 

WYKONANIE

            

 

 

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Buraki mielimy w maszynce do mięsa.

Łączymy ze sobą te składniki i blendujemy (niekoniecznie na gładką masę).

Do zblendowanej masy dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie.

Ciasto ma mieć taką konsystencję jak na placki ziemniaczane.

Jeśli jest za wolne, dodajemy mąki ziemnaczanej.

Nakładamy masę na rozgrzany tłuszcz i formujemy ksztalt kotleta.

Smażymy z obu stron na złoty kolor.

 

Smacznego

 

 

CIASTECZKA Z MAKIEM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: banan   sok z pomarańczy   mak   ciasteczka makowe  
27 listopada 2019, 17:54

 

 

SKŁADNIKI : 

1 banan

sok z pomarańczy

10 łyżek oleju słonecznikowego

2 duże łyżki miodu

 

20 dag mąki żytniej

20 dag mąki pszennej 

4 łyżki maku

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

2 garści rodzynek

 

WYKONANIE 

         

 

 

Pierwsze trztery składniki blendujemy ze sobą.

Do sychych składników dodajemy zblendowane i dosypujemy rodzynki.

Zagnatamy ciasto ( można robotem)

Jeśli ciasto jest za suche dodajemy troszkę oleju a jeśli za wolne- troszkę mąki.

 

Następnie odrywamy po kawałku i lepimy kulkę wielkości orzecha włoskiego.

Spłaszczamy ją na ok. centymetrowe ciastko i wykrawamy foremką wzór.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180° (góra-dół)

Ciasteczka pieczemy 15-20 minut 

 

Smacznego