| Kategorie: warzywa
Tagi: ryż warzywa na patelni
27 listopada 2019, 21:29
SKŁADNIKI :
2 marchewki
2 ziemniaki
brokuł
4 pieczarki
papryka
1 cebula czerwona
kukurydza
por
Przyprawy : sól,pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, curry, czosnek granulowany, zioła prowansalskie - do smaku
SOS
jogurt naturalny duży
4-5 ząbków czosnku
koperek świeży lub suszony
WYKONANIE
Cebulę i pora obieramy i kroimy w kosteczkę i pół plastry. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Resztę warzyw obieramy i kroimy w plastry , kostkę. Ziemniaka kroimy na dużą frytkę. Dodajemy kukurydzę i rozdzielonego na różyczki brokuła.
Dodajemy do cebuli. Przyprawiamy przyprawami i dusimy do miękkości.
W międzyczasie gotujemy ryż z dodatkiem łyżki kurkumy - do miękkości
Do miski wylewamy jogurt, przeciskamy przez praskę czosnek i kroimy koperek. Dodajemy łyżeczkę płaską soli i mieszamy.
Nakładamy ryż na talerz, na to warzywa i polewamy sosem czosnkowym.
Smacznego