Archiwum 29 listopada 2019


KLUSKI ZIEMNIACZANE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: ziemniaczane kluski   kluski z ziemniaków  
29 listopada 2019, 23:00

 

 

SKŁADNIKI : 

2 kg ziemniaków

4 łyżki mąki ziemniaczanej

5 łyżek mąki żytniej

2 żółtka

1 łyżeczka soli

 

WYKONANIE

               

 

 

Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce.

Starte przekładamy na sitko a pod spód podkładamy jakąś miske na wodę z ziemniaków.

Po odsączeniu ziemniaki przekładamy do miski.

Wylewamy wodę a pozyskaną skrobię dodajemy do ziemniaków.

Dodajemy resztę składników i mieszamy. 

W garnku gotujemy wodę z solą. 

Nakładamy trochę masę na płytki talerz.

Do wrzącej wody wkładamy kluski, urywając je łyżką.

Gotujemy od momentu wypłynięcia trzy minuty.

 

każdy ma inne ziemniaki, więc jeśli masa jest za rzadka musimy dodać więcej mąki. 

Kluski kładziemy do wody tak jak kluski lane.

Na okrasę proponuję podsmażyć cebulę z wędzonym tofu.

 

KAPUSTA WĘDZONA😉

 

1 kg kapusty kiszonej

2-3 cebule

1 łyżka papryki wędzonej

1 łyżeczka kuminu zmielonego

2 łyżki majeranku

2 łyżka soli

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

 

W szybkowarze podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.

Następnie dodajemy kapustę i resztę składników. 

Podlewamy szklanką wody.

Gotujemy pod ciśnieniem 15 minut.

 

Smacznego

 

CHAŁWA "SZAMANA"
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: kakao   dynia   sezam   chałwa z dyni   chałwa naturalna  
29 listopada 2019, 22:59

 

 

SKŁADNIKI : 

3/4 szklanki sezamu

1/2 szklanki dyni

2-3 łyżki miodu

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki kakao 100%

2 goździki

2 łyżki startej skórki z pomarańczy

2 łyżki startej skórki z cytryny

 

WYKONANIE

         

 

 

Sezam, goździki i dynię wsypujemy do blendera i mielimy na wiór.

Jeśli nie mamy sproszkowanej skórki , możemy skroić skórkę z połówki cytryny (eko) i dodać do blendera.

Wysypujemy to do większej miski i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Formujemy chałwę według uznania. 

Ja zostawiłam w miseczce i ugniotłam równo.

Wkładamy miskę do zamrażalnika na dwie godziny.

Po wyjeciu z zamrażalnika, chałwę przechowujemy w lodowce.

 

Smacznego