Archiwum 09 listopada 2019


PIEROGI RUSKIE Z MĄKI ŻYTNIEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: pierogi 
Tagi: ziemniaki   ser biały   pierogi ruskie  
09 listopada 2019, 18:26

 

 

SKŁADNIKI : 

CIASTO

4 szkl mąki żytniej

4 szkl mąki pszennej eko

2 szkl wrzątku wody 

10 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżeczki soli 

mąka do podsypania

 

FARSZ

1 kg sera białego (swojski)

1,5 kg ziemniaków

20 dag słoniny

5-6 cebul 

sól,pieprz do smaku 

 

WYKONANIE

          

 

 

Ser i ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa.

Słoninę i cebulę kroimy w małą kostkę. Najpierw smażymy skwarki a później na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę.

Dodajemy całość do farszu, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Mąke, wode, oliwe i sól wkładamy do misy miksera i ugniatamy ciasto. Wyjmujemy na stolnice, odkrawamy po małym kawałku. Resztę ciasta trzymamy w misce przykrytej ręcznikiem, żeby się nie zeschło.

Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki żytniej.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy szklanką okręgi. Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę farszu i kleimy prierogi.

W garnku gotujemy wode z łyżką oliwy i solą.

Do wrzątku wkładamy po kilka pierogów, przykrywamy pokrywką i gotujemy od tego momentu 3 minuty. Wyjmujemy na durszlak i płuczemy pod zimną wodą.

 

Smacznego

GOŁĄBKI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: ryż   kapusta   gołąbki  
09 listopada 2019, 18:00

 

 

SKŁADNIKI : 

główka kapusty

1,5 szklanki ryżu surowego

passata pomidorowa

6-8 pieczarek

2-3 cebule 

sól,pieprz do smaku

 

WYKONANIE 

        

W garnku gotujemy 5 szklanek wody.

Ryż płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do miękkości.

Warzywa obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy i dodajemy do ryżu. Wlewamy pół litra passaty, mieszamy i przyprawiamy do smaku.

Z kapusty oddzielamy liście, płuczemy w zimnej wodzie i wkładamy po kilka do wrzątku na minutkę.

Na liscia nakładamy farsz z ryżu, zawijamy w krokiecika i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki polewamy passatą rozrobioną z wodą (mniej więcej do połowy gołąbka) i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy w 180° przez ok 30-40 minut. 

Podajemy z ziemniakami. 

 

Smacznego

 

 

KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM PIECZARKOWO-PAPRYKOWYM...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: kluski 
Tagi: papryka   pieczarki   sos warzywny   Kluski śląskie  
09 listopada 2019, 16:46

 

 

SKŁADNIKI : 

2 kg ziemniaków

mąka ziemniaczana

jajko

0,5 kg pieczarek

4-5 papryk

4 cebule czerwone

passata pomidorowa

3 ziela ang ,3 liście laurowe

sól,pieprz,papryka słodka,czosnek granulowany,imbir sproszkowany 

 

WYKONANIE

            

 

 

Ziemniaki gotujemy i mielimy w maszynce. Masę wygładzamy w misce, dzielimy na cztery części i wyjmujemy jedną z nich. W jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu masy, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulki , spłaszczamy i robimy wgłębienie palcem. 

Tak oto gotowe kluski wkładamy do wrzącej , osolonej wody i gotujemy pod przykryciem 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Pieczarki, paprykę i cebulę obieramy, kroimy w plasterki , słupki i piórka. Wrzucamy do szybkowaru, dodajemy przyprawy według uznania i zalewamy wodą do poziomu warzyw. Gotujemy 15 minut. 

Jeśli uznamy ze sos jest za rzadki odlewamy nadmiar wody. Dodajemy passate.

Do smaku można dodać trochę śmietany

Kluski wykładamy na talerz i polewamy sosikiem

 

Smacznego