| Kategorie: zupy
Tagi: zupa pieczarkowa bez mięsa zupa pieczarkowa.pieczarki
28 listopada 2019, 17:41
SKŁADNIKI :
30-40 dag pieczarek
0,5 kg ziemniaków
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
pietruszka zielona
śmietana
łyżka soli , łyżeczka kurkumy , pieprz
łyżka smalcu
WYKONANIE
W szybkowarze rozpuszczamy łyżkę smalcu.
Cebulę kroimy w kosteczkę i wyrzucamy do garnka. Podsmażamy chwilę.
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry , wrzucamy do garnka i podsmażamy chwilę.
Reszte warzyw obieramy i kroimy w kostkę, krążki. Wrzucamy do garnka , zalewamy ok litrem wody , wsypujemy przyprawy i zamykamy garnek.
Gotujemy pod ciśnieniem 8 minut.
Nalewamy do talerzy , posypujemy pietruszką i zabielamy łyżką śmietany. Przyprawiamy do smaku pieprzem.
Smacznego