Archiwum 21 stycznia 2020


ROLADA ŻYTNIA Z DAKTYLOWĄ NUTELLĄ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: rolada z kremem z daktyli   rolada żytnia  
21 stycznia 2020, 20:12

 

 

 

SKŁADNIKI CIASTO

 

 

8 jajek

8 łyżek mąki żytniej typ 720 (eko)

4 łyżki miodu 

2 łyżeczki proszku do pieczenia (eko)

Tłuszcz i kasza manna do wysmarowania formy

 

 

WYKONANIE

 

Piekarnik nagrzewamy do 200° 

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Żółtka blendujemy z miodem. Dodajemy po mału białka i mąkę z proszkem do pieczenia.

Wylewamy masę na wysmarowaną blachę i pieczemy 15 minut.

 

 

 

SKŁADNIKI NA NUTELLĘ

 

3 garści daktyli

szklanka wody przegotowanej 

3-4 łyżki karobu lub kakao

 

 

WYKONANIE

 

      

 

Daktyle moczymy we wrzątku 15-20 minut.

Po tym czasie przekładamy daktyle do blendera, dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę.(konsystencja nutelli)

Jeśli masa jest za rzadka dodajemy daktyle, jeśli za gęsta dolewamy wody.

 

   

 

 

Ciepłe ciasto smarujemy naszą nutellą i zawijamy w rulon.

Oblewamy czekoladą (patrz czekolada szamana) i  posypujemy startą skórką z pomarańczy.

 

Smacznego

CHACZAPURI ŻYTNIE ADŻARSKIE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: bułki 
Tagi: chaczapuri adżarskie   chaczapuri żytnie  
21 stycznia 2020, 19:07

 

 

SKŁADNIKI CIASTO

 

 

20 dag mąki pszennej (eko)

30 dag mąki żytniej typ 720

300 ml ciepłej (nie wrzącej) wody

1 łyżeczka miodu jasnego

2 op drożdży suchych

1 łyżeczka soli 

3 kieliszki oleju słonecznikowego

1 jajko

 

 

WYKONANIE

 

 

            

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i mieszamy. W kubku rozrabiamy wodę z miodem i dolewamy do misy. Dodajemy olej i mieszamy robotem

(jeśli nie mamy robota ciasto ugniatamy ręcznie)

Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Jeśli jest za wolne dosypujemy mąki żytniej, jeśli za gęste dolewamy wody.

Po zagnieceniu ciasto odstawiamy do nienagrzanego piekarnika na godzinę.

 

 

SKŁADNIKI NA FARSZ

 

 

2 mozzarelle

1 op sera feta light

20-30 dag sera żółtego

1 łyżka mąki żytniej typ720

3 łyżki jogurtu naturalnego

Zioła suszone:

1/2 łyżeczki bazyli 

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki tymianku 

1/2 łyżeczki mięty

4-6 jajek

 

WYKONANIE

 

 

 

         

Ser feta kruszymy ,dodajemy mozzarellę startą na tarce na grubych oczkach. Wsypujemy mąkę ,dodajemy jogurt , zioła i mieszamy. W osobnej misce ścieramy ser żółty.

Nagrzewamy piekarnik do 220° g-d

 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części

(w zależności od tego jak duże "łódeczki" chcemy zrobić)

 

Wałkujemy w okręgi nie za cienke,nie za grube :)

Na każdy okrąg posypujemy ser żółty i zawijamy brzegi ciasta do środka z obydwu stron. Następnie ciasto łączymy ze sobą tworząc kształt łódki. Do każdej łódki nakładamy po mniej więcej dwie łyżki farszu. 

 

W miseczce rozbijamy jajko, mieszamy i smarujemy brzegi łódki.

Chaczapuri wkładamy ( po 2 sztuki) do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12 minut.

 

Po tym czasie otwieramy piekarnik,wbijamy na środek łódki jajko pieczemy jeszcze 2-3 minuty.

    

 

Po upieczeniu, do każdej łódeczki można dodać po łyżce masła.

 

Smacznego