Archiwum 16 lipca 2019


JAGODZIANKI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: bułki 
Tagi: bułki z owocami   jagodzianki z mąki żytniej  
16 lipca 2019, 16:10

Sezon na jagodzianki ...

Wymyśliłam sobie, że moje jagodzianeczki będą"otwarte" 😊 a tym samym łatwiejsze w produkcji 😁

W trakcie pieczenia stwierdziłam, że urozmaice moje bułeczki i zrobiłam je również z serem białym i owocami.

Powiem tak...mmmm☺️ pychoota.

 

SKŁADNIKI : 

0,5 kg mąki żytniej typ 720

2 jajka

4 łyżki miodu

2 op. suszonych drożdży( po 9 g)

pół łyżeczki soli kłodawskiej

250 ml  mleka wiejskiego

8 łyżek oleju słonecznikowego 

150 g masła bez laktozy (roztopionego)

1 litr jagód (ser biały wiejski,brzoskwinie, nektarynki,śliwki)

 

WYKONANIE

 

         

 

Mąkę mieszamy z drożdżami i solą.Dodajemy olej,miód,masło,mleko i ucieramy roborem.Gdy ciasto będzie równomiernie wymieszane, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie formujemy z ciasta małe kulki (ręce maczamy w oleju, żeby nie kleiły się do ciasta) rozpłaszczamy i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na środku ciasta robimy wgłębienie łyżką umaczaną w oleju i nakładamy jagody.

Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.(góra-dół)

Jeśli nie mamy jagód, możemy je zastąpić zblendowanym serem białym z dodatkiem miodu. Na surowe ciasto układamy pocięte w plasterki owoce(nektarynka,brzoskwinia lub śliwka) a na to nakładamy łyżkę zblendowanego sera. 

Pieczemy tak jak jagodzianki.

 

Smacznego

 

 

SIEKANE GOŁĄBKI Z RYBĄ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: gołąbki z rybą   gołąbki z młodej kapusty  
16 lipca 2019, 15:38

Z racjii tego iż nie jem mięsa , wymyśliłam sobie gołąbki z rybką.

Powiem tak...niebo w gębie 

Nawet moje "wybredne" dzieci stwierdziły, że to jest mięso mielone ;)

Docelowo gołąbki miały być zawijane, ale kapustka się rozgotowała i powstało co powstało ;)

 

 

SKŁADNIKI : 

1 główka kapusty

2 cebule

3 marchewki

1 łyżka miodu

1 szklanka ryżu suchego

1 płat ryby (dorsz, miruna...)

przyprawy - sól kłodawska, pieprz ziołowy, curry, majeranek, czosnek granulowany, kolendra mielona ( do smaku)

sos pomidorowy (patrz młoda kapustka)

 

WKONANIE 

 

Kapustę dzielimy na 4 części, kroimy w paseczki i myjemy. Cebulę i marchewkę kroimy w koseczkę i dusimy z miodem na oleju słonecznikowym. 

Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy cebulę i dusimy razem do miękkości kapusty ok. 20 minut. 

Ryż wsypujemy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy do miękkości. 

Rybę mielimy w maszynce do mięsa, przekładamy na patelnię i smażymy z wszystkimi przyprawami 5-8 minut. 

Do kapusty dodajemy rybę, ryż i sos pomidorowy (patrz młoda kapustka). 

Jeśli uważamy, że danie jest za gęste - dolewamy wody. 

Całość podgotowujemy jeszcze chwilę.

Podajemy z ogórkami w śmietanie z cebulką ;)

 

Smacznego 

DŻEM TRUSKAWKOWY
Autor: fiolka1312 | Kategorie: desery 
Tagi: dżem truskawkowy z miodem   dżem z truskawek  
16 lipca 2019, 14:22

Truskawki...truskawki...

Owoce sezonowe, ale żeby móc je spożywać zimą, trzeba je przetworzyć lub zamrozić latem 😁Moja zamrażarka jest już pełna, więc poradziłam sobie z nimi inaczej😉

Dżemik przyda się jako pyszny dodatek do naleśniczków....i nie tylko 🙂

 

SKŁADNIKI : 

2 kg truskawek

4 łyżki miodu

3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

 

WYKONANIE 

Truskawki myjemy,obrywamy szypułki i wkładamy do garnka.

Ugniatamy tuczkiem do ziemniaków, pozostawiając małe kawalki owoców.

Dodajemy miód i gotujemy 15 minut.

Do szklanki wlewamy zimną wodę z kranu i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną.

Wlewamy do truskawek i mieszamy.

Po minucie wyłączamy gaz a truskawki przekładamy do słoiczków. 

Pasteryzujemy ok 20 minut.

 

Smacznego

TORCIK ŻYTNI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: biszkopt z owocami   ciasto z owocami   biszkopt żytni  
16 lipca 2019, 13:48

 Torcik z mąki żytniej (ekologicznej)... ileż to ja się nagłowiłam 🤯, aby wreszcie wyszedł jak należy. Bo tak naprawdę, nie jest łatwo wyczarować z mąki żytniej  placuszek. Mąka ta jest ciężka, więc potrzeba dokładnie dobrać  składniki tak aby powstało coś.....hmmmm.....takiego??!! ☺️

Jeśli raz go zrobisz .... będzie gościem na Twoim stole niejednokrotnie😉

 

SKŁADNIKI : 

8 jajek

8 łyżek mąki żytniej typ 720

4 łyżki miodu

2 łyżeczki płaskie sody

owoce sezonowe ( truskawki, maliny, brzoskwinie, borówki)

krem z orzechów laskowych (patrz tarta żytnia)

ok. pół litra śmietany swojskiej (ze wsi)

1 op. ciasteczek kakaowych kruchych

2-3 łyżki syropu z agawy

pół szklanki smoothie z truskawek

 

WYKONANIE 

                      

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 

Żółtka blendujemy z miodem, dodajemy do tego pianę,mąkę i sodę i dalej blendujemy na najniższych obrotach na gładką masę. 

Następnie wylewamy naszą masę do szklanej formy, wysmarowanej olejem kokosowym.

Pieczemy w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez 15 minut.(termoobieg)

 

W międzyczasie dobrze schłodzoną śmietanę wlewamy do słoika i miksujemy razem z syropem z agawy, aż do uzyskania bitej śmietany.

Pół ubitej odkładamy a do drógiej połówki dosypujemy zblendowane ciasteczka i mieszamy łyżką na jednolitą,ciemną,gęstą masę.

 

Przestudzony biszkopt kroimy w szerz na pół. Na dolną część wylewamy smoothie z truskawek, wykładamy krem z orzechów, na to układamy pokrojone w krążki świerze brzoskwinie a na to połowe bitej śmietany. Na bitą śmietanę kładziemy drugą część ciasta.

Z górnej części odkrawamy daszek i smarujemy całość kremem z bitej śmietany i ciasteczek. Na wierzch układamy dowolne owoce.

 

Smacznego

TARTA ŻYTNIA Z OWOCAMI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: tarta żytnia   owoce sezonowe   mąka żytnia   tarta  
16 lipca 2019, 13:14

 Wymyśliłam, że placuszek ten będzie się nazywał

...tarta...😊

oczywiście na mące żytniej ekologicznej

Zastanawiałam się czego użyć zamiast tych naszych "pysznych", sklepowych kremów ( których sama oczywiście używałam, zanim zaczęłam dokładnie czytać skład 😉) i.... wymyśliłam...

Kasza manna...wpasowała mi się tu jak talala😁

 

 

SKŁADNIKI : 

3 szkl. mąki żytniej typ720

1 łyżka sody

150 g masła (roztopionego)

3 łyżki miodu

1 jajko

5 łyżek kaszy manny

2-3 garści orzechów laskowych

8 daktyli bez pestek

2 łyżki karobu

1-2 szkl. wody

ulubione owoce sezonowe(wiśnie,truskawki,borówki,brzoskwinie)

 

WYKONANIE 

   

       

 

Mąkę, sodę, masło, miód, jajko - wkładamy do miksera i ucieramy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy na 30 munut do lodówki. Po tym czasie wylepiamy ciastem wysmarowaną olejem kokosowym szklaną okrągłą foremkę. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika, na 15 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

 

KREM Z ORZECHÓW LASKOWYCH

Dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie orzechy laskowe

Następnie blendujemy je z daktylami,karobem i wodą (konsystencja gęstego kremu)

 

KREM Z KASZY MANNY I WIŚNI

5 łyżek kaszy manny zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości,. Do gotującej dodajemy łyżeczkę soli kłodawskiej i 2-3 łyżki miodu. Nasteepnie kaszę zdejmujemy z ognia, dodajemy garść wydrylowanych wiśni i blendujemy na gładką masę. 

 

Masę orzechową wykładamy na naszą tartę, na to ulubione owoce - pokrojone lub w całości. Na owoce kładziemy krem z kaszy manny. Na wierzch układamy owoce (pokrojone lub w całości.) Posypujemy startą gorzką czekoladą.

 

Smacznego

 

 

PLACUSZKI BANANOWO - JABŁKOWE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: placuszki 
Tagi: jabłko   banan   placuszki bananowe  
16 lipca 2019, 12:52

 

 

SKŁADNIKI : 

1 banan

2 jabłka

4-5 jajek

2 szklanki mąki żytniej typ 720

2 łyżki miodu

1 łyżeczka sody

1 łyżka oleju kokosowego

woda

 

WYKONANIE

                                                                                    

 

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i blendujemy na wysokich obrotach na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste - dolewamy wody...jeśli za rzadkie -  dosypujemy mąki (konsystencja ma być taka, aby nasze placuszki nie rozpływały się na patelni.) 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju słonecznikowego i nakładamy łyżką placuszki. Smarzymy z obu ston na złoty kolor. 

Placuszki podałam z frużeliną z wiśni ;)

 

Smacznego