Archiwum 26 czerwca 2020


TORCIK ŻYTNI Z KREMEM BUDYNIOWYM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: tort żytni   budyń na wodzie   tort z kremem budyniowym  
26 czerwca 2020, 21:29

 

 


SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

8 jajek

8 łyżek mąki żytniej typ 750 eko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki miodu

szczypta soli

1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego

 

WYKONANIE

Nagrzewamy piekarnik do 180° góra dół

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Dodajemy miód i olej kokosowy. Miksujemya do całkowitego rozpuszczenia składników.

Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, i po łyżce mąki.

Mieszamy szpatułką do całkowitego połączenia składników.

Wylewamy do wysmarowanego i obsypanego kaszą manną naczynia.

Pieczemy 30 min.

Wykonujemy z naczynia i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

 

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

ok. 0,5 litra wody

2 łyżki miodu

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej eko

2 łyżki spirytusu

200-250 g masła 82%

1 łyżka sproszkowanej skórki pomarańczowej

1 żółtko

 

WYKONANIE

Wodę zagotować z miodem.

Od 0,5 l wody odlać troszkę i w kubku rozrobić mąki.

Na wrzącą wodę wlewamy pomału rozpuszczone mąki, ciągle mieszając.

Po ok. 2 minutach zestawić budyń z ognia i dodać żółtko ciągle mieszając.

Zostawić do całkowitego ostygnięcia pod przykryciem.

W misce rozmiksować masło (temp. pokojowa) na gładką masę.

Dodać po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując.

Na koniec dodajemy spirytus i sproszkowaną pomarańczę.

Mieszamy dokładnie.

 

Biszkopt kroimy na pół.

Dół układamy na dużym płaskim talerzu i smarujemy dżemem, na to wykładamy pół kremu budyniowego a na to ulubione owoce ( brzoskwinie, banany, truskawki, borowki, maliny itp)

Przykrywamy drugą częścią ciasta i obsmarowujemy całość kremem. Na wierzch kładziemy ulubione owoce.

 

Smacznego