Archiwum 15 lipca 2019


MAKARON ŻYTNI Z SEREM I SMOOTHIE Z TRUSKAWEK...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: makarony 
Tagi: truskawki   ser biały   smoothie   makaron żytni  
15 lipca 2019, 21:11

 

 

SKŁADNIKI : 

1 op. makaronu żytniego wstążki

20-30 dag sera białego (wiejskiego)

1 kg. truskawek

1 szklanka śmietany (wiejskiej)

2 łyżki miodu

 

WYKONANIE 

 

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 

Wykładamy na talerz, posypujemy białym serem i polewamy smoothie z truskawek (truskawki blendujemy z miodem i śmietaną)

 

Smacznego

PLACUSZKI Z CUKINII
Autor: fiolka1312 | Kategorie: placuszki 
Tagi: placuszki z cukinii   cukinia  
15 lipca 2019, 20:53

 

 

SKŁADNIKI : 

2 cukinie

3-4 ząbki czosnku

2 ziemniaki

2 jajka

pół szklanki mąki żytniej typ 720

pół szklanki mąki ziemniaczanej

1 cebula

olej słonecznikowy

sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, curry

 

WYKONANIE

 

 

                                                                                              

 

Cukinię, cebulę i ziemniaki ścieramy w maszynce na grubych oczkach. Dodajemy jajko,mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Mieszamy wszystko razem do uzyskania konsystencji placków ziemniaczanych. Całość odsączamy na sicie. Smażymy z obu stron na oleju słonecznikowym. Odsączamy na ręczniku papierowym. 

Smacznego

MŁODA KAPUSTKA Z SOSEM POMIDOROWYM
Autor: fiolka1312 | Kategorie: warzywa 
Tagi: sos z suszonych pomidorów   kapusta zielona   młoda kapusta  
15 lipca 2019, 20:34

 

 

SKŁADNIKI : 

1 główka kapusty

2 cebule czerwone

3 małe marchewki 

1 łyżka miodu

ziemniaki 

SOS POMIDOROWY

2 garści pomidorów suszonych

4 ząbki czosnku

1 mała cebula

garść świeżej bazylii

szczypta kwasku askorbinowego lub sok z połowy cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

butelka passaty lub 4 pomidory obrane ze skórki

2 szklanki wody

sól, pieprz czarny - do smaku

 

WYKONANIE

 

Kapustę dzielimy na 4 części, kroimy w nie za grube paski i myjemy w zimnej wodzie. 

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z miodem na oleju słonecznikowym. Dodajemy do tego marchewke pokrojoną w kosteczkę i dusimy chwilę. Kapustę wkładamy do garnka, dodajemy podsmażoną cebulę i dusimy jeszcze 20 minut ( do miękkości)

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

 

Wszystkie składniki na sos pomidorowy wkładamy do blendera i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Podajemy z ziemniakami w mundurkach ;)

 

Smacznego

PATISON W PANIERCE
Autor: fiolka1312 | Kategorie: placuszki 
Tagi: jajka   mąka żytnia   płatki owsiane   patison  
15 lipca 2019, 19:40

 

 

SKŁADNIKI : 

2 patisony

2 szklanki płatków owsianych, zmielonych

2-3 jajka

olej słonecznikowy

sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka wędzona

 

WYKONANI

                                                                                              

 

  Patisona myjemy, obieramy i kroimy na krążki około 2 cm grubości. Solimy i zostawiamy na 15 minut. 

W międzyczasie rozbijamy jajko, dodajemy przyprawy. Patki owsiane blendujemy z płatkami kukurydzianymi.

Zamiast płatków mążna użyć mąki żytniej typ 720

Patisona posypujemy papryką wędzoną, obtaczamy w płatkach następnie w jajku i zów w płatkach. 

Smażymy z obu stron na złoty kolor na oleju słonecznikowym.

Odsączamy na ręczniku papierowym.

Można podać z sałatką z pomidorów i sera feta.

 

Smacznego