Archiwum 19 lutego 2020


FAWORKI Z MĄKI ŻYTNIEJ
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: faworki żytnie   żytnie faworki   ekologiczne żytnie faworki  
19 lutego 2020, 22:43

 

 

 

SKŁADNIKI

 

20 dag mąki żytniej typ 720 eko

10 dag mąki pszennej eko

1 łyżeczka proszku do pieczenia eko

4 łyżki śmietany

4 żółtka

1/2 kieliszka spirytusu

olej słonecznikowy lub smalec do smażenia

 

WYKONANIE

 

             

 

 

 

Mąkę wysypujemy na stolnicę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Robimy lekkie wgłębienie po środku i wbijamy jajka. Dodajemy śmietanę, sól i zagniatamy.

Ciasto wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.

Po tym czasie smarujemy stolnicę olejem, dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na kilkumilimetrowe placki.

Kroimy w prostokąty, a na każdym na środku robimy nacięcie. Przewijamy jeden koniec tworząc faworek.

W garnku lub na patelni rozgrzewamy olej ( tyle żeby nasze faworki nie dotykały dna)

Smażymy nasze ciastka na złoty kolor z obydwu stron.

Wyciągamy na papierowy ręcznik do odsączenia.

Gdy faworki ostygną, posypujemy zmieloną fruktozą (cukrem pudrem)

 

Smacznego

OPONKI Z BANANA
Autor: fiolka1312 | Kategorie: bułki 
Tagi: oponki z banana   bananowe oponki   oponki  
19 lutego 2020, 22:08

 

 

SKŁADNIKI

 

60-70 dag mąki orkiszowej eko

1 dojrzały banan

1 opakowanie sychych drożdży

10 dag fruktozy ( cukru )

200 ml mleka eko 

3-4 kieliszki oleju słonecznikowego (100 ml)

smalec do smażenia

 

WYKONANIE

 

            

 

 

 

Do podgrzanego mleka dodajemy opakowanie drożdży i cukier. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy zblendowanego babana, olej, mleko i zagniatamy ciasto.

(ciasto powinno mieć konsystencję ciastoliny laughing i nie powinno kleić się do rąk. Jeśli będzie za rzadkie, dodajemy mąkę)

Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

(ja wstawiam do zimnego, niegrzanego piekarnika i zamykam drzwiczki)

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na kawałki. Wałkujemy na ok  1,5 cm placki i wykrawamy oponki.

Odkładamy na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.

(stolnicę zamiast posypywać mąką, smaruję olejem i dzięki temu mąka nie pali się podczas smażenia)wink

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron.

Posypujemy zmieloną fruktozą (cukrem pudrem)

 

 

Smacznego

PĄCZKI Z DYNI
Autor: fiolka1312 | Kategorie: bułki 
Tagi: pączki z dyni   dyniowe pączki   ekologiczne pączki  
19 lutego 2020, 22:06

 

 

SKŁADNIKI : 

 

 

5 szklanek mąki orkiszowej eko

1 szklanka musu dyniowego(własny)

1/4 szklanki fruktozy (cukru)

1 saszetka drożdży w proszku eko

1/2 szklanki mleka eko

1/2 kieliszka spirytusu

10 łyżek oleju słonecznikowego

smalec do smażenia

dowolne konfitury, dżem,marmikada, budyń do nadziewania

 

WYKONANIE

 

 

          

 

 

 

Do rondelka wlewamy pół szklanki mleka i podgrzewamy troszkę. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy dokładnie i odstawiamy ba 15 minut.

 

Do misy miksera wsypujemy mąkę. 

Mus  dyniowym mieszamy  ze spirytusem i dodajemy do mąki. 

Wlewamy mleko, olej i wszystko razem mieszamy mikserem lub ręcznie dotąd , aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.

(jeśli będzie taka potrzeba dosypujemy mąkę)

Ciasto przekładamy do misy wysmarowanej olejem, wstawiamy do zimnego piekarnika na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnice.

( ja zamiast podsypywać stolnicę mąką , smaruję ją  olejem i tym samym mąka nie pali się podczas smażenia)

Rozdzielamy na 3-4 części.

Z każdej wałkujemy placek grubości 1,5-2 cm i szklanką wykrawamy koła.

Odkładamy nasze pączki na ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

W głębokim garnku rozgrzewamy smalec (tyle, żeby pączki mogły pływać).

Wkładamy pączki na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor z obydwu stron.

Po przestygnięciu, nadziewamy nasze pączki szprycą lub dużą strzykawką.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

( zmieloną fruktozą )

 

 

Smacznego