| Kategorie: ciastka
Tagi: faworki żytnie żytnie faworki ekologiczne żytnie faworki
19 lutego 2020, 22:43
SKŁADNIKI
20 dag mąki żytniej typ 720 eko
10 dag mąki pszennej eko
1 łyżeczka proszku do pieczenia eko
4 łyżki śmietany
4 żółtka
1/2 kieliszka spirytusu
olej słonecznikowy lub smalec do smażenia
WYKONANIE
Mąkę wysypujemy na stolnicę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Robimy lekkie wgłębienie po środku i wbijamy jajka. Dodajemy śmietanę, sól i zagniatamy.
Ciasto wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie smarujemy stolnicę olejem, dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na kilkumilimetrowe placki.
Kroimy w prostokąty, a na każdym na środku robimy nacięcie. Przewijamy jeden koniec tworząc faworek.
W garnku lub na patelni rozgrzewamy olej ( tyle żeby nasze faworki nie dotykały dna)
Smażymy nasze ciastka na złoty kolor z obydwu stron.
Wyciągamy na papierowy ręcznik do odsączenia.
Gdy faworki ostygną, posypujemy zmieloną fruktozą (cukrem pudrem)
Smacznego