| Kategorie: placuszki
Tagi: placuszki z miodem placuszki z budyniem placuszki bez cukru placuszki z mąki orkiszowej
02 listopada 2020, 19:35
SKŁADNIKI :
3 szklanki mąki orkiszowej eko
1 op drożdży w proszku eko
1 po budyniu waniliowego lub śmietanowego
1,5 szkl ciepłego mleka
2 jajka
1 łyżka miodu +1 łyżeczka
szczypta soli
2-3 jabłka
olej do smażenia
WYKONANIE
Mleko podgrzewamy delikatnie i odlewamy 1/4 szklanki.
Do odlanego dodajemy łyżeczkę miodu , drożdże i łyżeczkę mąki , mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut.
Do dużej miski wsypujemy suche składniki , mieszamy i dodajemy resztę składników.
Dokładnie mieszamy łyżką , jeśli ciasto jest za rzadkie , dodajemy mąki (konsystencja ciasta na racuchy)
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia zawartości.
W międzyczasie obieramy jabłka ze skórek i kroimy w kosteczkę.
Pokrojone jabłka dodajemy do wyrośniętego ciasta i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej , nakładamy ciasto łyżką i smażymy na małym ogniu z dwóch stron na złoty kolor.
Smacznego