KOTLECIKI Z BIAŁEJ KAPUSTY
| Kategorie: kotlety
Tagi: kotlety z białej kapusty biała kapusta
20 października 2020, 16:58
SKŁADNIKI :
1 główka kapusty (lub pół dużej )
2-3 marchewki
3-4 ząbki czosnku
3 cebule (białe lub czerwone)
2 jajka
20-30 dag sera żółtego
natka pietruszki
bułka tarta
przyprawy - sól , pieprz
olej do smażenia
WYKONANIE
Kapuste szatkujemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą , dodajemy łyżkę soli, obraną marchewkę i gotujemy do miękkości (15-20 minut)
W międzyczasie ścieramy na tarce ser a cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu.
Z ugotowanej kapusty wyjmujemy marchew i kroimy na małą kosteczkę.
Przestudzoną i odciśniętą kapustę mieszamy z serem , cebulą , marchewką, jajkami i przyprawami.
Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek inpokrojoną pietruszkę.
Dosypujemy 2-3 łyżki bułki tartej i mieszamy wszystko razem.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
Z masy formujemy kotleciki , obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Smacznego
Dodaj komentarz