KOPIEC KRETA Z MĄKI KOKOSOWEJ


Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: kopiec kreta   kopiec kreta z mąki kokosowej  
09 października 2020, 19:26

 

 


SKŁADNIKI NA CIASTO :

150 g mąki kokosowej 

10 jajek 

200 g rozpuszczonego w kąpieli wodnej oleju kokosowego 

60-70 g ksylitolu 

30 g kakao 100%
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

szczypta soli 

80 g wody (zależy od mąki) 

 

WYKONANIE 

Wszystkie składniki miksujemy mikserem na gładką masę. 
Piekarnik nagrzewamy na 160 st góra-dół- termoobieg i pieczemy 30-35 minut. 
Po tym czasie wyjmujemy nasze ciasto z foremki i czekamy aż troszkę ostygnie.
Odkrawamy górną część a w dolnej robimy delikatne wgłębienie za pomocą łyżki.

Wyskubane okruchy wsypujemy do miseczki.
Górną cześć ciasta również kruszymy.

 

SKŁADNIKI NA KREM : 

0,5 l śmietany ze wsi 

250 g serka mascarpone 

cukier waniliowy

2 banany i troszkę malin 

opcjonalnie słodzik ( u mnie 3 łyżki miodu) 

 

WYKONANIE 

Śmietanę ubijamy w blenderze na sztywno , dodajemy serek , cukier i mieszamy szpatułką.

Na koniec dodajemy miód i mieszamy na gadką masę. 
Na spód wydrążonego ciasta kroimy banany , na to wykładamy krem (tak aby powstał kopiec) i na koniec całość posypujemy pokruszonym ciastem. 
 Dla ozdoby kładziemy maliny. 


Smacznego 

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz