KOPIEC KRETA Z MĄKI KOKOSOWEJ
| Kategorie: ciasta
Tagi: kopiec kreta kopiec kreta z mąki kokosowej
09 października 2020, 19:26
SKŁADNIKI NA CIASTO :
150 g mąki kokosowej
10 jajek
200 g rozpuszczonego w kąpieli wodnej oleju kokosowego
60-70 g ksylitolu
30 g kakao 100%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80 g wody (zależy od mąki)
WYKONANIE
Wszystkie składniki miksujemy mikserem na gładką masę.
Piekarnik nagrzewamy na 160 st góra-dół- termoobieg i pieczemy 30-35 minut.
Po tym czasie wyjmujemy nasze ciasto z foremki i czekamy aż troszkę ostygnie.
Odkrawamy górną część a w dolnej robimy delikatne wgłębienie za pomocą łyżki.
Wyskubane okruchy wsypujemy do miseczki.
Górną cześć ciasta również kruszymy.
SKŁADNIKI NA KREM :
0,5 l śmietany ze wsi
250 g serka mascarpone
cukier waniliowy
2 banany i troszkę malin
opcjonalnie słodzik ( u mnie 3 łyżki miodu)
WYKONANIE
Śmietanę ubijamy w blenderze na sztywno , dodajemy serek , cukier i mieszamy szpatułką.
Na koniec dodajemy miód i mieszamy na gadką masę.
Na spód wydrążonego ciasta kroimy banany , na to wykładamy krem (tak aby powstał kopiec) i na koniec całość posypujemy pokruszonym ciastem.
Dla ozdoby kładziemy maliny.
Smacznego
Dodaj komentarz