| Kategorie: kotlety
Tagi: kotleciki z ciecierzycy kotleciki z cukini ciecierzyca cukinia
08 sierpnia 2020, 19:13
SKŁADNIKI:
5 garści ciecierzycy suchej
1 cukinia średnia
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki jogurtu naturalnego(zsiadłe mleko,kefir)
ulubione przyprawy - curry, czosnek granulowany, przyprawa do mięsa itp
olej do smażenia
WYKONANIE
Ciecierzyce płuczemy i gotujemy w szybkowarze 40 minut.
Cukinie myjemy i ścieramy na grubej tarce.
Solimy i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie odciskamy wodę z cukini , wyciskamy do tego czosnek i ścieramy cebulę.
W blenderze blendujemy ciecierzycę , jajka i jogurt.
Łączymy ze sobą składniki, dodajemy przyprawy , mąkę i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej(słonecznikowy).
Nakładamy łyżka małe kotleciki i smażymy z obydwu stron.
Smacznego