| Kategorie: kotlety
Tagi: kasza bulgur soczewica
20 października 2019, 15:34
SKŁADNIKI :
1 szkl. soczewicy
1 szkl kaszy bulgur
4 cebule czerwone
smalec lub inny olej do smażenia
ulubione przyprawy (keba-gyros,papryka słodka,czosnek gran,papryka wędzona itd)
WYKONANIE
Soczewicę płuczemy i namaczamy w zimnej wodzie na ok 2-3 gorziny
Kaszę bulgur płuczemy , wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 5 minut ( do miękkości). Odcedzamy w zimnej wodzie.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na smalcu.
Soczewicę blendujemy na gładką masę , dodajemy kaszę ,cebulę , przyprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i mieszamy wszystko razem.
Formujemy kotleciki wielkości dłoni. Smażymy z obydwu stron.
SMACZNEGO