| Kategorie: sos
Tagi: miód skrobia ziemniaczana wiśnie
04 lipca 2019, 11:36
SKŁADNIKI:
0,5 kg wiśni (bez pestek)
1 szklanka wody
1 płaska łyżeczka kwasu askorbinianowego
( sok z połówki cytryny )
3-4 łyżki miodu
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE
Wiśnie myjemy ,drylujemy i wkładamy do garnka. Miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków i zalewamy wodą. Dodajemy miód i gotujemy ok.30 minut. Dodajemy kwas lub sok z cytryny.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 1/4 szklanki wody i wlewamy do gotujących się wiśni. Doprowadzamy do konsystencji kiślu i zlewamy do słoików. Słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem aby się zakonserwowały.
Można również konserwować we wrzątku 15 minut.
Smacznego