BISZKOPT MARCHEWKOWY Z KREMEM BUDYNIOWYM


Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
26 lutego 2021, 12:41

 

SKŁADNIKI NA CIASTO : 

 

10 jajek 

10 łyżek oleju słonecznikowego bio

3 szklanki mąki orkiszowej typ 700-760

3 duże łyżki miodu 

1/2 op proszku do pieczenia bio

1 łyżeczka płaska sody 

2-3 szklanki startej marchewki(wytloki z wyciskarki)

łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego bio i garść bułki tartej razowej (do brytfanki) 

 

WYKONANIE 

 

Jajka blendujemy z miodem.

Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę.

Szklaną okragłą formę smarujemy olejem kokosowym i wysypujemy bułką tartą.

Wylewamy nasze ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika góra-dół-termoobieg.

Poeczemy 15-20 minut.

Po upieczeniu otwieramy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku na 15 minut.

Po wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa lub trzy krążki i przekładamy dżemem , owocami i kremem 

 

         

 

 

SKŁADNIKI NA KREM 

 

1 budyń śmietanowy lub waniliowy bez cukru bio

2 duże łyżki miodu

300 ml mleka + do 1/2 szklanki do rozrobienia 

100 g masła bio

1 serek mascarpone (bez gmo)

ulubione owoce 

ulubiony dżem 

 

 

WYKONANIE 

 

Mleko przelewamy do naczynia , dodajemy miód i gotujemy.

Do pół kubka mleka wsypujemy budyń i mieszamy.

Wlewamy do gorącego mleka i chwilkę gotujemy do zgęstnienia.

Gotowy budyń zdejmujemy z ognia , przykrywamy folią i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy budyń.

Do gotowej masy dodajemy serek mascarpone i dokładnie wymieszany.

Gotowym kremem rozprowqdzamy na cieście  bezpośrednio po zrobieniu.

 

 

Smacznego

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz